Afgræsning af alternative afgræsningsafgrøder.

Rug Afgræsning
8. marts 2024

Vi møder nogen, som spørger til om der er andre kornafgrøder end rug, der kan sås til afgræsning her i foråret. Det kommer sig bl.a. af, at det er rigtig svært at skaffe udsæd, hvis det ikke er bestilt allerede og leveret.

Blot for lige at friske det op, som vi fandt ud af i forbindelse med afgræsningsprojekt i 2012-13 vi gennemførte om alternative afgrøder til afgræsning tæt på gården. I den visuelle bedømmelse af køernes lyst til afgrøderne var havre den kornafgrøde, som kom næst efter rug, som køerne valgte at afgræsse. Se nedenstående bedømmelsesskema.

Rug var i øvrigt også den afgrøde, som gav højeste udbytte og herefter kom havre.

Uanset om i får rug eller havre til afgræsning er det rigtig, rigtig vigtigt at spireprocenten kontrolleres med hensyn til mængden, der skal sås. Se denne lille video hvor vores kollega Kjeld Forsom viser hvor spireevnen måles. https://www.youtube.com/watch?v=B8ioeCvnRVg

Er du i tvivl, kontakt din rådgiver.

Kontakt for mere info

Erik Andersen

Kvægrådgiver

Jeg har arbejdet med økologirådgivning siden 1993. Mit faglige udgangspunkt er i økologisk mælke- og kødproduktion. Jeg har haft den glæde at hjælpe mange ind i økologisk produktion, hvor jeg lægger vægt på at skabe værdi, holdbare løsninger og god økonomi. Jeg brænder for at udfordre dig på dine resultater, skabe økologisk udvikling og gode rammer for økologer i Danmark.

Specialer:

- Tyre-, stude- og ammekoproduktion
- Bedriftsudvikling
- Mælkeproduktion
- Omlægning

Luk (Esc)