Virker vandingsanlægget?

Vandingsanlæg Liggende
9. februar 2023

Måske en provokerende indledning – men ikke desto mindre har de sidste forår vist, at vandingsanlæggene skal ud af vinterhi tidligere end førhen. Så hvorfor ikke bruge lidt af vinteren på at tjekke anlægget, ligesom du gør med alt det andet grej, du skal bruge i foråret.

  • Er pumperne i orden
  • Er slangerne slidte og trænger til udskiftning, er der brud som skal repareres?
  • Kanon, dyser, manometer, turbine etc, er der slid og dele som bør skiftes?

Når anlægget er gået igennem og klar, kan du følge med i vandbalancen og afvente sæsonens start.

Vores kolleger i SAGRO tilbyder Vandingstjek for 2500,- kr.
Det er 4 timer fordelt på 2-3 besøg i løbet af sæsonen. I tilbuddet får du gennemgået anlæggets funktion og evt. slitage, tjekket vandfordeling og mængde, samt tjekket om der er rodstandsende lag i marken. Endelig får du lavet en økonomiberegning som fortæller, hvordan du prioriterer vandingen optimalt mellem dine afgrøder.

Bruger du Farmtracking og har et premium abonnement, er der samlet en række nye muligheder i Farmtracking Vandingsmodul. Du kan oprette pumper og vandingsspor og har mulighed for at styre vanding helt ned til de enkelte spor. Vandingsmodulet er en afløser for ”Vandingsregnskab”, og hjælper dig med at holde øje med vandbalancen, og styre vanding i dine afgrøder.

Det er fristende at vande når det blæser og strømprisen er lav, men det giver skæv fordeling af vandet og er sjældent en god forretning. En skæv fordeling af vandet koster mest i afgrøder med høje udbytter pr ha, som fx kartofler.

Trænger du til at opdatere din viden om vanding holder vi vandingsdag sammen med SAGRO den 28. marts fra 9.30 til 14.30. Det starter på centeret i Billund. Efter frokost er der besøg hos Mogens Skovdal Hansen, med maskindemo og praktisk vejledning om indstilling, dyser, pumper etc.

Hvis du vil vide mere om vanding og mulighederne for optimering, så kontakt Klaus Beck-Hunderup. kbh@sagro.dk mob 51850103

Kontakt for mere info

Thomas Vang Jørgensen

Planterådgiver

Jeg er uddannet agronom fra 1992 og har mange års erfaring med rådgivning, udvikling og projektledelse indenfor økologisk landbrug.

I perioden 1996 til 2020 drev jeg 50 ha økologisk planteavl i fritiden. I et sædskifte med græs- og kløverfrø, konsumkorn og bælgsæd. Nu er det droslet ned til et hobbybrug med 3 ha, hvor jeg vil lære at dyrke regenerativt.

Jeg er optaget af, at vi opnår højere udbytter i marken og gør jorden mere frugtbar. Et af mine specialer er, at designe sædskifter som udnytter næringsstoffer optimalt, yder ukrudt max konkurrence og med veletablerede efterafgrøder opbygger jordens frugtbarhed. Samtidig arbejder jeg for, at vi får flere biogasanlæg med økologiske linjer, så vi kan recirkulere flere næringsstoffer til økologer, udnytte og fordele husdyrgødning bedre og give økologer en bedre klimaprofil.

Specialer:

- Biogas, etablering og drift af leverandørforening
- Sædskifte og effektiv gødningsudnyttelse
- Konsumkorn
- Frøavl
- Efterafgrøder
- Produktionsøkonomi - salgsafgrøder
- Rådgivning i marken

Luk (Esc)