Runde køer

20230908 085120
14. september 2023

Masser af godt græs til afgræsning, kan give ”runde køer” Her tænker jeg på trommesyge. Vi ser mange græsmarker med et højt kløverindhold, hvilket er godt for mange ting. Græsset gror sammen med kløveren og køerne vil gerne æde det.

Men der er øget risiko for trommesyge. Der er konstateret de første tilfælde af trommesyge, og desværre er den første ko desværre afgået ved døden.

Symptomerne er udspilet flanke, begyndende i venstre side og vommen går i stå. Dyret har smerter og vil vise kolik-lignende symptomer som uro, stønnende vejrtrækning og evt. skære tænder.

Trommesyge er livstruende. I alvorlige tilfælde kan koen/kalven kvæles efter bare 1-2 timer fra de første symptomer har vist sig.

Ved tegn på trommesyge, kan en spiralsonde være effektiv til at hjælpe dyret af med den overskydende luft. Supplér med ½ - 1 liter madolie, som kan indgives med en vinflaske. Lad dyret synke olien ved egen kraft. Hold godt øje med dyret i det efterfølgende døgn.

Dugvåd græs og lave temperaturer, er fremmende for trommesyge. Forbyg trommesyge ved om muligt at undgå græsning på kraftige kløvermarker i morgentimerne og tilbyd dyrene godt stråfoder, helst hø ad libitum. Jeg ved godt at det er lidt modstridende, at vi gerne vil have gode, kraftige kløvergræs marker, men der er i sensommeren øget risiko for trommesyge.

Kontakt for mere info

Hans Lund

Kvægrådgiver

Mine kolleger har givet mig tilnavnet 'græsdoktoren', fordi mine specialer ligger i feltet afgræsning og græsmarksstyring. Herunder hører også at få afgræsning og malkerobotter til at spille sammen på de økologiske kvægbedrifter, så malkesystemet ikke forhindrer, at køerne henter mest muligt godt græs i marken. Jeg rådgiver også om får og andre små drøvtyggere.

Specialer:

- Mælkeproduktion
- Små drøvtyggere
- Forlænget laktation
- AMS og afgræsning
- Får

Luk (Esc)