Klar til den nye sæson i marken?

Såmaskine
8. december 2023

Udbuddet af såsæd er i øjeblikket begrænset, så det er nu du skal tænke på vårsæden, selvom den sikkert først skal i jorden i det nye år.

Hvordan skaffer jeg udsæd?
Ringer man her i begyndelsen af december rundt for at spørge efter udsæd til den kommende sæson, lyder det fra flere grovvareselskaber, at certificeret udsæd til foråret 2024 er udsolgt, eller tæt på at være det. Årsagen er jo velkendt. I 2023 skuffede høsten, ikke bare i Danmark, men i hele Nordeuropa med hensyn til udbytter, sortering og kvalitet.

Måske ”trylles” der mere såsæd frem, men producenterne kan ikke sige noget med sikkerhed lige nu. Derfor er det en god ide at få afgivet en bestilling hurtigst muligt!

Måske får du at vide, at du er på venteliste. Men der kan også være et alternativ.

Hvis du stadig har korn eller bælgsæd af en god kvalitet på lager, kan du overveje at bruge din egen høst som udsæd. Det kræver blot at kornet er behandlet godt i forbindelse med høst og nedtørring. Afgrøden skal være ren eller kan renses og uden frø fra de værste ukrudtsarter.

Send en prøve ind for at få lavet en såsædsanalyse. Kort tid efter har du svar på om spiring er ok og om der er eventuelle sygdomme i såsæden.

Mulighed for konsumavl?
Efter en lidt skuffende høst er det måske på tide at se sig om efter en afgrøde med en lidt højere værdi.

Der er, i den kommende sæson, muligheder for konsumavl af bælgsæd, brødkorn, maltbyg og grynhavre i 2024.

På konsumområdet har udbytterne i Europa også været skuffende. Da denne form for produktion kan give et pænt tillæg til prisen på foderkorn er det måske nu du skal på banen? Et tillæg til konsumavl kan forbedre bundlinjen betydeligt. Derfor bør du, hvis du har velegnede arealer i overskud til salgsafgrøder, overveje at kontakte et firma, der aftager konsumkorn.

Kontakt gerne din planterådgiver i ØkologiRådgivning Danmark, hvis du har spørgsmål til såsædsanalysen, eller til kontakten til aftagerne af konsumafgrøder.

Kontakt for mere info

Martin Greve Carlsen

Planterådgiver

Jeg har arbejdet som planteunderviser på landbrugsskolerne i Herning og Viborg i over 20 år.

Undervisningen er gennem årene kommet til at indeholde mere og mere økologi. Dette har blot øget min interesse, hvorfor jeg nu er blevet ansat som økologirådgiver.

Jeg vil arbejde for at udbrede den bæredygtige planteproduktion og økologien - og for at formidle den nyeste viden på området videre til landmanden. Mine bestræbelser går på altid at være opdateret og kunne formidle den nyeste og mest relevante viden til den pågældende kunde. Formidling og samtale er et vigtigt fokusområde for mig.

Specialer:

- Grovfoderproduktion
- Salgsafgrøder

Luk (Esc)