Kalvene i den kolde tid
30. november 2023
Lige såvel som det er koldt for os at være ude, så mærker kalvene også de lave temperaturer. Det er derfor vigtigt, at finde de gode rutiner frem, for at øge chancen for at kalvene kommer godt igennem vintermånederne.
Kalvene skal have noget at stå i mod med i den kolde tid, og de kræver derfor rigeligt med energi. Fodres kalvene restriktivt skal de allerede ved temperaturer under 10°C tildeles større mængder mælk, svarende til 10 procent ekstra. Med de meget lave temperaturer vi allerede møder nu, kræver kalvene endnu mere, gerne 20 procent ekstra. Det kan gøres enten ved at indføre en ekstra fodring ved frokosttid, eller blot give større mængder ved hver fodring. Afkøling af kalvene skal minimeres, og mælken skal derfor have en temperatur på 35-40°C når det udfodres.
De gode rutiner omkring råmælk og overgangsmælk skal findes frem, både for at kalvene får nok energi men ikke mindst for at sikre en god immunisering. Kalvene har brug for at være ekstra robuste og modstandsdygtige for at kunne modstå kulden. Glem ikke den hurtige tildeling af kvalitetsråmælk til de nyfødte kalve, og tildel efterfølgende overgangsmælk fra 2. til 5. malkning, som stadig indeholder mange gavnlige bestanddele.
Ved siden af mælkefodringen skal kalvene have adgang til kraftfoder, grovfoder og hø fra dag 1. Kalvene har behov for ekstra energi end hvad en almindelig ko blanding kan bidrage med, og derfor skal de tildeles ekstra kraftfoder ved siden af. For at fravænningen kan foregå uden negativ påvirkning af tilvæksten, skal vomfunktionen udvikles. Indtag af fast foder er afhængig af vandindtag, og derfor skal vandtrug, der er frosset til is undgås.
Kulde giver risiko for afkøling, og der skal derfor dagligt strøs ved kalvene og gerne lidt ekstra, så de kan putte sig godt. Kalvedækkener er også en løsning på at reducere varmetabet.
Husk på at kalvene er den næste generation, og de skulle gerne komme godt fra start, også selvom vi bor i det kolde nord.
Kontakt for mere info
Maria Pape Andersen