Hvidkløver med pælerod

20230616 114214
18. august 2023

Egentlig var det en overskrift i Landbrugsavisen med den slående titel: Vinterkløver leverer masser af protein og kvælstof, der fik mig til at standse op. Arter af vinterkløver eller enårig kløver, som de også kaldes, kender vi i form af blodkløver eller perserkløver, men denne enårige balansakløver (Trifolium michelianum) skulle være helt speciel. Og er det bestemt også for dens danske ejermand: Anders Flensburg.

Balansakløver bruges hyppigt i Australien og USA, hvor den både kendes som efterafgrøde og som partner i kløvergræsblandinger. Ved såning i efteråret syner den ikke af meget, men overlever og reagerer på selv de mindste forårstegn. Har en opret vækst og er lynhurtig. Og så har den som sagt pælerod, som vi kender det fra rødkløver. Fordi den er kuldetolerant, som anden vinterkløver, kan den etableres frem til slutningen af august.

Anders Flensburg bruger den enårige plante til fremstilling af græsprotein. Første gevaldige og eneste slæt er klar i slutningen af maj, hvorefter der sås sommerbyg.

Balansakløver kan købes hos udenlandske frøfirmaer som Cotswold eller Barenburg, husk podemiddel. Skal du have mere end 100 kg, er det også en mulighed at købe direkte fra gården i Ribe.

Kontakt for mere info

Erik Kristensen

Planterådgiver

Jord er min passion, og jeg har forstand på gødning og dyrkning i teori og i praksis. Samspil er min indgangsvinkel, og helheden mit mål. Jeg medvirker gerne ved strategimøder, og har god erfaring med holdninger som udviklingsfaktor. Fra april er jeg med sikkerhed at finde i marken, hvor jeg formidler min spidskompetence: biologisk indsigt.

Specialer:

- Jordbearbejdning
- Klima og klimahandlingsplaner
- Grovfoder
- Korn/frø
- Næringsstoffer

Luk (Esc)