Hold øje med varmen på foderbordet

Sommerfodring 2
12. juni 2023

I den kommende uge bliver det varmt! Vi håber, at det kulminerer i noget vand fra oven, men indtil da er det vigtig at være på forkant på foderbordet.

Det varme vejr i løbet af dagen kan have mange negative konsekvenser, ikke mindst for foderet på foderbordet. Det kan risikere at tage varme. Så hvad kan du gøre for at være på forkant, så den gode kvalitet og dermed køernes ydelse ikke svækkes?

  • Bland til absolut mindste, nødvendige mængde.
  • Brug tørsyrer til at forsinke omsætningen
  • Brug mindst muligt vand i blandingen
  • Bland først lige før udfodring

Nærmere uddybing her:

  1. Det siger sig selv, også med den nuværende tørke, at vi skal passe på det foder vi har. Bland ikke til flere dyr end nødvendigt. Rester på foderbordet fra dagen før kan nemlig fremskynde opvarmning af det nye, friske foder.
  2. Tilsæt syre, så foderet bliver lettere konserveret og varmeprocessen forsinkes. Du kan bruge både våd- og tørsyre. Den våde syre kræver oftest en HACCP-godkendelse, mens der kan købes tørsyre i sækkevare. Den våde syre er billigst, den tørre nemmest at håndterer. Vær opmærksom på om lige netop dit foretrukne valg er godkendt til økologisk fodring.
  3. Er der brug for vand i din blanding, skal du bruge så lidt som muligt. Vandet speeder nemlig omsætningen af stivelse i vejret, og dermed risikoen for varmedannelse. Du kan dog fint bruge vand, hvis du også bruger syre.
  4. Bland først vand og ensilage i blandingen lige før det skal ud på foderbordet. På den måde er ensilagen udsat for luft i kortes mulig tid, så det nemmere holder sig køligt de næste 12-24 timer.

Kontakt for mere info

Birgitte Kjemtrup Høyer

Kvægrådgiver

Jeg er uddannet agrarøkonom, og ejer en økologisk mælkeproduktion sammen med min mand. Jeg har været økologisk rådgiver siden 2012 med kvæg som fokus. Jeg kommer både i store og små besætninger, og for mig er det ikke størrelsen, men gørelsen, der er vigtig. Du skal tjene penge. Gennem god sundhed, velfærd og rettidig omhu fra både min og din side. Og selvfølgelig med økologien i førertrøjen.

Specialer:

- Kalve, herunder ko og kalv sammen
- Ydelse på baggrund af grovfoderproduktion
- Erfagrupper
- Overblik

Luk (Esc)