Har du kigget på dine klove i dag?

Digetal Dermatitis
28. marts 2023

Ellers så skal du gøre det! Manglende eller forkert klovbeskæring kan koste dig dyrt på dyrlægeomkostninger, lavere ydelse end gennemsnittet i din besætning, ekstra arbejdsindsats på halte dyr, og for tidlig udsætning af ellers gode, gamle køer.

Det kan være svært at se alt hele tiden, selvfølgelig kan det det. Derfor er det vigtigt, at få uddannet dine medarbejder i at se på klovene, og på køernes benstilling, deres gang og adfærd, så du som ejer ikke er alene om ansvaret. Der er også forskel på, hvad der er udfordringen i besætningerne rundt omkring. Om man har skader eller hudsygdomme. Først og fremmest skal du have klarhed over, lige præcis hvad der sker hos dig. Lav derfor klovregistreringer, når benene bliver løftet i boksen.

Der er heldigvis enkle tiltag man kan gøre, for at forbedre på forholdene for både skader og hudsygdomme. Er der mange skader, kan du med fordel gå en runde i stalden, hvor der kigges efter bolte, revner, ujævnheder eller sågar sten på gulvene. Har dine dyr mange hudsygdomme, er det en god idé en til to gange om ugen at lave et klovbad. Både hydratkalk og hooffoss har gode resultater, hvis køernes klove er rene først – så enten vask dem i malkestalden, eller lad dem gå igennem et vandbad, inden de træder over behandlingskarret.

Det næste du kan gøre, er at kalde friske øjne ind, tage en kvalificeret gæst under armen, og snak udfordringerne igennem med vedkommende mens i kigger klove. Dette gælder uanset om du har en professionel klovbeskærer inde, eller om du selv klovbeskærer. Det er en kendt sag, at man kan blive ”staldblind”. Altså, at man går med de samme ting og samme udfordringer hele tiden, og til sidst så ser du dem bare ikke længere – de bliver hverdag.

For uanset hvad, er der som regel penge tjent ved at fokusere på sunde klove og ben, og oftest også mindre besvær til medarbejderne. Det er altid sjovest at passe raske og veltilpasse dyr.

Kontakt for mere info

Birgitte Kjemtrup Høyer

Kvægrådgiver

Jeg er uddannet agrarøkonom, og ejer en økologisk mælkeproduktion sammen med min mand. Jeg har været økologisk rådgiver siden 2012 med kvæg som fokus. Jeg kommer både i store og små besætninger, og for mig er det ikke størrelsen, men gørelsen, der er vigtig. Du skal tjene penge. Gennem god sundhed, velfærd og rettidig omhu fra både min og din side. Og selvfølgelig med økologien i førertrøjen.

Specialer:

- Kalve, herunder ko og kalv sammen
- Ydelse på baggrund af grovfoderproduktion
- Erfagrupper
- Overblik

Luk (Esc)