Goldkøerne i afgræsningssæsonen

Køer Græs
4. august 2023

Overgangsperioden fra én laktation til en anden, er for køerne en kritisk periode hvor specielt mælkefeber kan opstå. Omkring kælvning presses køerne rent fysiologisk, med en øget mælkeproduktion, samt dannelse af antistoffer til mælken. I goldperioden er det derfor vigtigt, at der er fokus på korrekt fodring.

Goldkøerne skal i starten af goldperioden fodres restriktivt, hvilket ift. afgræsning indebærer et reduceret tilbud og kvalitet af græs. Arealet til afgræsning for goldkøerne skal reguleres og vedvarende græsarealer eller marker uden høj kløver andel er de bedste bud til goldkøerne. Marker der er stærkt gødsket med kalium bør ikke bruges til afgræsning til goldkøerne, da det nedregulerer køernes evne til at hæve calciumstofskiftet frem mod kælvning. I de sidste 2-3 uger inden kælvning skal goldkøerne tildeles en foderration med tilstrækkeligt protein og energi, for at sikre en god råmælksproduktion. Derudover er det vigtigt, at goldkøerne suppleres med goldkomineraler, med en sænket CAB-værdi for at forbedre køernes optag af calcium fra foderet. Her kan tildeling af magnesiumsulfat og magnesiumklorid være en mulig løsning for at reducere risiciene forbundet med kælvning for den højtydende malkeko.

En god strategi og foderplan for afgræsning til goldkøerne er nødvendigt. Tag derfor fat i din kvægrådgiver i ØkologiRådgivning Danmark, hvis du har brug for hjælp til udarbejdelse af den mest optimale strategi eller foderplan til goldkøerne i din besætning.

Kontakt for mere info

Maria Pape Andersen

Kvægrådgiver

Jeg har en uddannelse i Agrobiologi, Animal science fra Aarhus Universitet og har afsluttet den i 2023.
Jeg har en rygsæk fyldt med teoretisk viden indenfor husdyrproduktion, herunder ernæring og fysiologi og har flere års praktisk erfaring fra branchen.
Jeg brænder for at yde en service for den enkelte landmand, hvor optimering og effektivisering i samråd er i fokus. Sammen kan vi løfte produktionen og resultaterne til et højere niveau.

Specialer:

- Fysiologi og ernæring
- Foder og næringsstoffer
- Mælkeproduktion og sygdomsforebyggelse

Luk (Esc)