Strigling og ukrudtsharvning - hvornår og hvor længe?

Strigling 1
21. april 2022

Om den står på blindstrigling, altså før afgrøden kan ses eller det er ukrudtsharvning, der er aktuel nu, er meget forskelligt. Men tørvejr og lidt vind er perfekt vejr til ukrudtsbekæmpelse.

Korn kan blindstrigles frem til at spiren netop er synlig. Hvis der er behov for yderligere bekæmpelse, kan ukrudtsharves når kornet har 3-4 blade. Normalt er en enkelt ukrudtsharvning nok, derefter kan kornet lukke af for nyfremspiret ukrudt.

Hestebønner der er sået i den anbefalede dybde på 8 cm, kan blindstrigles minimum 2 gange før fremspiring. Lige omkring fremspiring er spiren meget sprød og knækker let, så da er strigling bandlyst. Når hestebønnerne er kommet op og blevet bløde, kan de tåle en kraftig ukrudtsharvning. Men hold altid øje med hvad du laver, at planterne ikke knækker. Ukrudtsharvning kan forsætte frem til at bønnerne er 10-12 cm.

Lupiner kan lettere skades ved blindstrigling, da de ikke er sået så dybt. Er de sået i 3 cm dybde, så er det risikabelt at strigle. Når lupinerne har udviklet kimblade kan laves en forsigtig ukrudtsharvning og det gentages, når nyt ukrudt har kimblade. Lupiner kan ukrudtsharves frem til de har 7-8 blade.

Kontakt for mere info

Lisbeth K. Knudsen

Planterådgiver

Jeg har arbejdet som rådgiver inden for økologisk planteavl i over 12 år. Forinden har jeg været landbrugslærer i 14 år. Jeg brænder for økologien og for at formidle viden. Jeg forsøger altid at give en aktuel, brugbar rådgivning, og lægger mig i selen for at følge op på tingene, så kunderne altid får et svar. Jeg ser en stor værdi i erfaringsudveksling økologer imellem, og ønsker at medvirke til at udbygge netværket mellem dem.

Specialer:

- Naturtjek
- Grovfoder og salgsafgrøder
- Omlægning og autorisation
- EU-støtteordninger og økologiregler
- Tværfaglig rådgivning

Luk (Esc)