Skal kvierne på stald nu?
25. november 2022
Det er næsten en skam nogle steder, hvor græsset fortsat gror lidt og har nået at sætte et godt lag siden sidste slæt. Kvierne er gode til at udnytte dette sene græs. Samtidig kan kvieafgræsning være en hjælp de steder, hvor der ikke er kommet for meget foder på lager.
Så om kvierne skal på stald er ikke nødvendigvis. Det er nemlig fuldt ud muligt at beholde dem ude, der er bare nogle ting man skal have styr på i den forbindelse.
- Dyrene skal have et godt og tæt hårlag
- De skal være i godt huld
- Der skal evt. tildeles suppleringsfoder, da huldet skal holdes ved lige
- Der skal 24 timer i døgnet være adgang til friskt, rent vand.
- Alle dyr skal kunne ligge ned samtidig på et tørt leje, gerne i et eller flere skure
- Er der naturlig bevoksning på arealet, som påtænkes som læ, skal dette yde samme beskyttelse som et skur – dyrene skal kunne sikre sig mod vind og vejr.
Er man i tvivl om hvorvidt man kan sikre dem ordentligt ly og læ, er det dog det sikreste at tage dem ind, da både Dyreværnsrådet og Det Veterinærer Sundhedsråd udtaler, at der er meget få steder i den danske natur hvor beplantning og landskab alene kan yde beskyttelse nok.
Kontakt for mere info
Birgitte Kjemtrup Høyer
Kvægrådgiver
Jeg er uddannet agrarøkonom, og ejer en økologisk mælkeproduktion sammen med min mand. Jeg har været økologisk rådgiver siden 2012 med kvæg som fokus. Jeg kommer både i store og små besætninger, og for mig er det ikke størrelsen, men gørelsen, der er vigtig. Du skal tjene penge. Gennem god sundhed, velfærd og rettidig omhu fra både min og din side. Og selvfølgelig med økologien i førertrøjen.
Specialer:
- Kalve, herunder ko og kalv sammen
- Ydelse på baggrund af grovfoderproduktion
- Erfagrupper
- Overblik