Rødkløver som efterafgrøde i vinterrug udlagt i efterår 2022 – overlever den?

Rugogrøkløver I Sne
20. december 2022

Rødkløver er en super efterafgrøde til at skaffe kvælstof til en efterfølgende kornafgrøde. Rødkløver udlagt som efterafgrøde i vinterrug foretages normalt normalt tidligt forår, når jorden er farbar. Risikoen for udvintring af rødkløverudlægget er en af årsagerne til, at den udlægges om foråret.

For at gøre det mere rationelt er der enkelte økologer, der har forsøgt sig med at så rødkløveren sammen med rugen i efteråret, for at spare en arbejdsgang. Erfaringer med det er meget sparsomme og de erfaringer der er, har været at rødkløveren egentligt har klaret vinteren fint.

For at se hvad der sker med rødkløver udlagt i en rugmark sået her i efteråret 2022, vil der i denne blog ske en opfølgning, hvordan udvikling og status er i rødkløveren.

Rugen er af hybridsorten Serafino og rødkløveren af sorten Taifun. Såning den 23.9.2022 udsædsmængde hhv. 100- og 3 kg pr. ha.

Status fra den 22.10.2022 er at rødkløveren er fint fremspiret med tilfredsstillende bestand og der er mindst et veludviklet trekoblet blad.

Status fra den 18.12.2022 er at kløveren har klaret den barfrost der var inden sneen kom.

Der vil i 2023 blive fulgt op løbende hvordan rødkløveren klarer sig.

De 2 billeder viser rødkløveren i rugen hhv. 22.10.2022 og 18.12.2022

Kontakt for mere info

Søren Lykke-Jensen

Økologirådgiver

Jeg har været økologirådgiver siden 1992, både kvæg og planteavl. Mit erfaringsområde er derfor meget bredt. Økologi handler om helhed, og derfor betragter jeg det som en af mine store styrker i min rådgivning. Jeg har fokus på resultater, nytænkning og sparring. Jeg brænder for at arbejde med økologiens udfordringer, så vi sammen kan løfte økologien og de økologiske resultater yderligere.

Specialer:

- Tværfaglig rådgivning
- Kvæg og naturpleje
- Omlægning
- Regler

Luk (Esc)