Pas på korn og protein

Blog Era
29. juli 2022

Der er nu, 1-3 uger til høst af det økologiske korn i.f.t. normalt høsttidspunkt. Skal du selv bruge det og har du ikke tørringskapacitet er det muligt, at syrebehandle det og beholde det hjemme.

Det er nu du skal tage en beslutning om at høste kornet lidt tidligere til eget brug og konservere det med propionsyre. Er vandprocenter på max. omkring 20-22% kan det knuses i en Stade, Geringhoff eller Haybuster som alle fungerer som en hammermølle. Der skal tilsættes mellem 7-10 l syre pr. tons vare, mest hvis der er proteinafgrøder iblandt. Herefter ligges det ind i silo og køres sammen, som var det ensilage og bliv ved med at køre så det ligner et ladegulv inden der ligges plastik på.

Skal det crimpes igennem en valser er det på høje tid at få det gjort. En Murska valser kan godt klare korn med 30% vand, dog ikke hestebønner og lupiner. Erfaringen er crimpet(valset) korn i en plastpose konserverer bedre når det ikke er så tørt. Der kan spares lidt på syre her 6 - 8 l. pr. tons.

TJEK altid op på, når maskinstationen er der, de har styr på syretildeling, det er hammervigtigt og det er for sent bagefter at finde ud af, det ikke er godt nok!

God høst og pas godt på de store værdier der bjerges på de økologiske marker.

Kontakt for mere info

Erik Andersen

Kvægchef og kvægrådgiver

Chef for kvæg og økonomi. Jeg har arbejdet med økologirådgivning siden 1993. Mit faglige udgangspunkt er i økologisk mælke- og kødproduktion. Jeg har haft den glæde at hjælpe mange ind i økologisk produktion, hvor jeg lægger vægt på at skabe værdi, holdbare løsninger og god økonomi. Jeg brænder for at udfordre dig på dine resultater, skabe økologisk udvikling og gode rammer for økologer i Danmark.

Specialer:

- Tyre-, stude- og ammekoproduktion
- Bedriftsudvikling
- Mælkeproduktion
- Omlægning

Luk (Esc)