Ny vejledning til afgræsning

20210614 071346
31. marts 2022

Med årsskiftet kom der en ny vejledning til Økologisk Jordbrug. Her er kravet om ”6 lyse timer på græs” faldet bort. I stedet hedder det nu, at ”udgangspunktet for afgræsning er, at dyrene selv skal kunne vælge om de vil være inde eller ude” og at ”hvor det er er muligt, skal port og led være åbent”. Det kan selv sagt give nogle udfordringer hos mange. Heldigvis er det også skrevet, at hvis du kan begrunde, hvorfor der ikke er døgnadgang, kan port og/eller led holdes lukket. Det kan eksempelvis være staldens placering i forhold til udearealerne, sædskifterotation, eller andet relevant for ejendommen. Det vil dog ikke blive accepteret, ved tre malkninger, at bruge argumentet om at ”det er besværligt efter malkning nr. to”.

Der står også noteret, at Landbrugsstyrelsen vurderer, at dyrene kan holdes på stald om dagen, hvis de er på græs om natten – en dejlig tilføjelse, der betyder, at man roligt kan holde dyrene inde i dagtimerne i de varme måneder. Dyrene undgår derfor mange fluer og kan få max. skygge under tag. Samtidig skal man undgå overgræsning på sine arealer.

Så alt i alt, er det nok blevet lidt lettere at tilpasse afgræsningen til sin bedrift, man skal bare huske, at kunne forklare og redegøre hvorfor man gør som man gør. Vores klare anbefaling er, at man planlægger sin afgræsning og samtidig beskriver sin strategi, og lægger den ved de andre bilag, man skal have klar til en kontrol. Har man brug for hjælp til dette, er vi klar!

En sidste tilføjelse har Landbrugsstyrelsen også lavet – man skal nu dokumentere, hvorfor kun enkelte dyr er på stald i dagtimerne mens resten af flokken er ude. Tidligere har de jo måtte være inde til inseminering, dyrlæge og slagt uden bemærkninger. Nu skal man ved rundgang i stalden hurtigt kunne se på en tavle, et stykke papir eller andet, hvorfor de pågældende dyr er inde den dag. Disse numre skal IKKE i logbogen, men bare være en daglig bemærkning, der er synlig for kontrollanten.

Kontakt for mere info

Birgitte Kjemtrup Høyer

Kvægrådgiver

Jeg er uddannet agrarøkonom, og ejer en økologisk mælkeproduktion sammen med min mand. Jeg har været økologisk rådgiver siden 2012 med kvæg som fokus. Jeg kommer både i store og små besætninger, og for mig er det ikke størrelsen, men gørelsen, der er vigtig. Du skal tjene penge. Gennem god sundhed, velfærd og rettidig omhu fra både min og din side. Og selvfølgelig med økologien i førertrøjen.

Specialer:

- Kalve, herunder ko og kalv sammen
- Ydelse på baggrund af grovfoderproduktion
- Erfagrupper
- Overblik

Luk (Esc)