Kend dit plantetal

Hestebønner Co (7)
27. april 2022

Meget af vårsæden er efterhånden etableret og mange steder er det også kommet op. Det er derfor nu, at såarbejdet skal evalueres, dette gøres bedst ved at optælle plantetallet i markerne. En nem måde at gøre det på er ved at optælle planterne i én meter sårække. Derefter ganger man plantetallet med antallet af sårækker på en én meter, altså 8, hvis man sår på 12,5 cm rækkeafstand.

Særligt i bælgsæd, hvor tusindkornsvægten varierer meget, er det vigtigt at holde styr på, at man får sået den rette mængde ud, så der hverken bliver for få eller for mange planter. Særligt hestebønner varierer meget i tusindkornsvægt, hvorfor man skal være særligt opmærksom ved såning for at opnå det rette plantetal. I konventionelle landsforsøg blev der i 2017 hentet et nettomerudbytte på 10 hkg./ha ved at gå fra 20 til 40 planter/m2. Samtidig kommer man også let til at etablere for mange planter, hvis man ikke er opmærksom på tusindkornsvægten, hvilket giver unødvendigt forbrug af dyr såsæd.
Med de høje afregningspriser der er for tiden, er det derfor ekstra relevant være opmærksom på at få etableret det rette antal planter, så man henter det bedste udbytte og den bedste ukrudtskonkurrence.

Kontakt for mere info

Mads Juul

Planterådgiver

Luk (Esc)