Følg tørstofudviklingen i majs

Majs Taet Liggende
9. september 2022

Det er næppe gået nogens næse forbi, at vejret den seneste tid har artet sig meget forskelligt rundt om i landet, det betyder også, at der er stor forskel på, hvor langt majsen har udviklet sig.
Majsen skal snittes når den har et tørstodindhold mellem 30 og 34 procent, hvilket der de fleste steder er et stykke vej til. Er majsen tørkeramt vil den have et forhøjet tørstofindhold fordi stænglen er tømt for vand, får planten vand vil den optage det og tørstofindholdet vil falde med op til 5 procentpoint. Der er i sidste uge målt tørstofprocenter omkring 25 i de sydlige dele af landet, ved normalt vejr stiger tørstofindholdet med cirka 2 procentpoint pr. uge i september og oktober. Hvis reglen holder, vil de majs være klar til snitning omkring månedsskiftet, men der kan være stor variation lokalt og mellem sorterne. Den sikreste måde at bestemme høsttidspunkt er ved tørstofanalyse. Vi kan stå for at få håndteret analysen, så kontakt din kvæg- eller planterådgiver, hvis du vil have indsendt prøver.

Kontakt for mere info

Mads Juul

Planterådgiver

Jeg er født og opvokset på en kvæggård og uddannet jordbrugsteknolog fra Erhvervsakademi Aarhus i 2020 med speciale i planteproduktion. Desuden driver jeg selv et økologisk planteavlsbrug. Mit fokus er at holde en sund økonomi i planteavlen samt at optimere indtjeningen med valg af de rette afgrøder og dyrkningsteknikker.

Specialer:

- Salgsafgrøder og frøavl
- Grovfoder
- Produktionsøkonomi
- Naturtjek og vildtpleje
- Biogas og anvendelse af afgasset biomasse

Luk (Esc)