Undgå varmestress hos køer på græs – læg planen nu

Køer På Græs
29. marts 2021

Det er ikke høje temperaturer, der tynger os lige nu. Så varmestress er ikke den første tanke, der falder os ind. Men det er nu vi lægger planer for afgræsning. Derfor er det nu, du skal beslutte, hvad du gør for at begrænse den negative påvirkning af køerne, når de græsser under en bagende sol.

Skal køerne kun ud om natten, når det bliver varmt?

Eller vil du forsøge med siestaafgræsning?

Når varmen pludselig sætter ind, er der mange, der ikke har ændret til natafgræsning i tide. Ofte fordi det kræver en del ændringer i pasningsrutinerne. Køerne skal hentes ind fra marken tidligt om morgenen, så hvem skal møde den time tidligere? Eller skal malketiderne skubbes én time? Der skal blandes fodres på andre tidspunkter og køerne skal vænne sig til en ny rytme. Undskyldningerne er mange! Og imens stønner køerne under den brændende sol, celletallet stiger og ydelsen dykker.

Det kan du undgå ved at være på forkant. Allerede når temperaturen er 20-22 grader, bliver køerne påvirket negativt af varmen. Derfor trives de godt ved at være ude og græsse i de tidlige morgentimer og i skumringen om aftenen. Der er ædeaktiviteten også størst, så det kan samtidig optimere græsoptagelsen. Midt på sommeren i juni og juli er det ikke noget problem at overholde reglerne om afgræsning i 6 lyse timer, når køerne er ude om natten. Men det bliver vanskeligt i august, hvis de kun er på græs om natten.

Vil du gerne undgå at hente køer ind fra marken inden morgenmalkningen, så er siestaafgræsning en rigtig god løsning. Med siestaafgræsning er køerne typisk på græs fra kl. 7-11 om formiddagen og igen fra kl. 17–20 om aftenen. Og så holder de siesta på stald og er også på stald om natten. Den rutine kan du og køerne praktisere hele sommeren og samtidig overholde kravet til afgræsning i 6 lyse timer hele perioden.

Så hvordan vil du hjælpe køerne bedst igennem de varme perioder på græs til sommer? De overvejelser skal du gøre dig nu. Så er planen klar og dine folk er forberedt på, hvad I gør.

Kontakt for mere info

Solvejg Horst Petersen

Kvæg- og strategirådgiver

Jeg har de sidste 20 år arbejdet med rådgivning indenfor strategi, bæredygtighed og økologisk mælkeproduktion. Jeg er opvokset på en kvæggård og er uddannet husdyrbrugs agronom. I min rådgivning tager jeg udgangspunkt i dig, dine målsætninger og det, der motiverer dig. Uanset om vi arbejder for at optimere mælke- og kødproduktion eller det handler om vision, strategi og bæredygtig udvikling af din virksomhed, så er du nøglen til succes. Jeg brænder for - sammen med dig - at arbejde for en robust udvikling af økonomien og økologien på din bedrift.

Specialer:

- Strategi og bæredygtighed
- Ledersparring og gårdråd
- Mælke- og kødproduktion
- Afgræsning og grovfoderoptimering

Luk (Esc)