Prognoser kan hjælpe med det rigtige tidspunkt for 1. slæt

Prognoser
28. maj 2021

Vi rådgivere er blevet spurgt mange gange på det seneste om det bedste tidspunkt for 1. slæt, og det er nok kun spørgsmål vedr. majssåning, der er kommet flere af.

Der findes faktisk flere værktøjer, der kan bruges til at træffe beslutningen: Slætprognosen, Skårlægningsprognosen og Fortørringsprognosen.

Slætprognosen (Hvilken kvalitet/foderværdi har mit græs?):

Prognosen beregner og estimerer de vigtigste kvalitetsparametre og udbytte af slætgræs, som er beregnet ud fra lokale klimadata for den kommende uge. Det vil altså sige, at slætprognosen kan bruges til at forudse sammensætningen af græsset ift. fordøjelighed, proteinindhold, sukkerindhold, samt udbytte. For at få en mere præcis prognose, kan du indtaste egne værdier for energi-, sukker- og proteinindhold fra en udtaget friskgræsprøve.

Skårlægningsprognosen (Vil mit græs vejre, hvis jeg skårlægger idag?):

Prognosen giver et bud på, om vejret i de kommende dage er egnet til skårlægning og fortørring. Man indtaster sit eget postnummer og herefter fremkommer en prognose for om man bør skårlægge, ud fra lokal vejrudsigt.

Fortøringsprognosen (Hvornår opnå mit græs fx 35 pct. TS?):

Prognosen giver et bud på den aktuelle fortørring i din mark, hvis du vælger: postnummer, græsblanding, skårtype, forventet udbytteniveau, samt tidspunkter for skårlægning, evt. vending og evt. sammenrivning.

Med disse tre værktøjer får man som landmand støtte til at træffe de rette beslutninger. Man behøver ikke nødvendigvis bruge alle værktøjer på én gang, men de kan være en nyttig beslutningsstøtte i våde perioder.

Kontakt for mere info

Niels-Kristian Knudsen

Planterådgiver

Efter min uddannelse til landmand, har jeg læst til agrarøkonom hos Jordbrugets Uddannelsescenter i Aarhus. Jeg har siden 2016 arbejdet som driftsleder på et kvægbrug, kun afbrudt af militærtjeneste.
I 2020 blev jeg uddannet jordbrugsteknolog med speciale i planteproduktion. Jeg har sideløbende med studiet været sagsbehandler i Landbrugsstyrelsen.

Specialer:

- Grovfoder
- Plante-IT (Mark Online og FarmTracking)
- Gødning
- Maskinøkonomi

Luk (Esc)