Hvor tit laver du foderkontrol?
27. maj 2021
Hvor tit laver de andre foderkontroller? Det spørgsmål stillede en økologisk mælkeproducent mig for nyligt.
Svaret afhænger af, hvem man ønsker at sammenligne sig med. De økologer, som sætter en ære i at optimere på både mælkeydelse, græsudbytte og restbeløb, de laver foderkontrol og græsopfølgning hver uge.
Fast rutine skærper fokus
En fast rutine med ugentlig foderkontrol og opfølgning på afgræsningen skærper fokus på både køerne og afgræsningsmarkerne. Hvis noget er ved at gå skævt, så bliver der hurtigt rettet op på det, når der er fokus på det hver eneste uge.
Optimering af fodringen i afgræsningssæsonen er en svær kunst. Græsudbuddet ændrer sig hele tiden. I øjeblikket med stigende vækst dag for dag og risiko for, at græsset bliver for langt og ender som vraggræs.
Fordøjeligheden i græsset er faldende. Så selvom græsoptagelsen er uændret, så kan køerne godt mangle energi. Det skal kompenseres i staldfodringen. Sukkerindholdet er også faldende og proteinindholdet stiger. Derfor skal staldrationen tilpasses i mængde og næringsstofindhold løbende hele sommeren.
Foderkontrol og fingerspidsfornemmelse
En foderkontrol giver en god fornemmelse for, hvad der skal ændres. Men den kan ikke stå alene, og tallene skal altid vurderes i sammenhæng med ydelse, fedtprocent, gødningskonsistens, ureatal, græsningstid og markens beskaffenhed. Med hyppige foderkontroller hele sæsonen kommer rutinen og med årene også den fingerspidsfornemmelse, der er så afgørende for, at afgræsningen bliver en fest for både køer og landmand. Hvor god er din fingerspidsfornemmelse, og hvor tit laver du foderkontroller?
Kontakt for mere info
Solvejg Horst Petersen