Afgræsning af rug venter forude

Rug Til Afgræsning2
20. maj 2021

Marker med rug, der er planlagt til afgræsning, er snart ved at være klar til, at køerne kan slippes løs på dem. Rug er en slags slik for køerne, og det er vigtigt med en god styring for at holde god kvalitet af rugen.

På de mildeste lokaliteter i landet, og hvor rugen er sået tidligt, forventes rugen at kunne afgræsses i næste uge. Der er kommet meget nedbør på det seneste, så vær opmærksom på, at markerne kan bære godt oppe.

Generelt set er rugen er klar til afgræsning, når den er ca. 10 cm. høj, hvor rodnettet på rugen har udviklet sig, så den kan holde til køernes tråd.

Afgræs med tre til seks dages mellemrum, og afgræsningshøjden skal ned på ca. 5-6 cm. for at køerne får de bløde blade med helt nede i jordhøjde. Det er meget vigtigt, at rugen bliver græsset i bund, ellers bliver bladmassen hurtigt gul og trist, og der går rust og meldug i, som køerne absolut ikke er begejstrede for.

Når rugens tilvækst er på sit højeste, har den førsteprioritet i afgræsningen, og det kan være nødvendigt at lade afgræsningsmarker med kløvergræs stå til slæt.

Læs faktaark om forårssået vinterrug her.

Kontakt for mere info

Søren Lykke-Jensen

Kvægrådgiver

Jeg har været økologirådgiver siden 1992, både kvæg og planteavl. Mit erfaringsområde er derfor meget bredt. Økologi handler om helhed, og derfor betragter jeg det som en af mine store styrker i min rådgivning. Jeg har fokus på resultater, nytænkning og sparring. Jeg brænder for at arbejde med økologiens udfordringer, så vi sammen kan løfte økologien og de økologiske resultater yderligere.

Specialer:

- Tværfaglig rådgivning
- Kvæg og naturpleje
- Omlægning
- Regler

Luk (Esc)