Tjek græsmarker for engbrandbæger og skræpper

Tjek For Skræpper
30. januar 2020

Tjek de ældre græsmarker for engbrandbægere og skræpper. Opgravning er nemmere i fugtig jord. Overvej om marken skal omlægges.

De plagsomme skræpper og engbrandbægere gror lystigt her i den milde vinter. Det er en god årstid til at tjekke græsmarkerne. Det er nemt at spotte rosetter af engbrandbægere og skræpper. Hvor mange er der? Er der kun enkelte, så få dem opgravet - det er nemmere at gøre i fugtig jord.
Virker opgravning ikke overskueligt, så bør man overveje omlægning, når det drejer sig om den meget giftige engbrandbæger. Det gælder især, hvis marken skal anvendes til slæt udelukkende. Ved afgræsning kan det godt tolereres i moderat mængde, idet dyrene vrager dem.
Skræpper kan tolereres i større omfang. Dog ikke som på billedet, hvor skræpperne helt har udkonkurreret græsvæksten. Kravet er, at skræpperne forhindres at spilde frø. Det betyder slæt eller afpudsning i afgræsningsmarker primo juni. Skræpperne genvækster, og derfor skal afpudsning gentages 1-2 gange hen over sommeren.
Fræsning i foråret ved omlægning af skræppeplagede markerer er god metode til at mindske fremspiring fra skræpperødder.

Kontakt for mere info

Kjeld Forsom

Planterådgiver

Over 25 års erfaring med udvikling af økologisk landbrug. Min målsætning er at højne og stabilisere udbytteniveauet i økologisk plantedyrkning ift. ressourceforbrug. Dialogen med den enkelte landmand er vigtig for udviklingen af nye idéer, der kan drive økologien fremad. Jeg har i de seneste år også arbejdet på projektbasis med emner som rodukrudt, kartoffeldyrkning samt dyrkning og kvalitetssikring af konsumkorn.

Specialer:

- Kartofler
- Konsumkorn og -frø
- Rodukrudt
- Grovfoder

Luk (Esc)