Såning af vinterrapsen bør snart afsluttes

Vinterraps
25. august 2020

Vinterraps bør sås i perioden 10.-20. august, så derfor er det ved at være sidste udkald for såningen.

Vinterrapsen bør sås i det korte vindue mellem 10. og 20. august, hvilket er nødvendigt for at rapsen kan etablere sig tilstrækkeligt inden vinter. I den sydlige del af landet kan såningen trækkes lidt og i den nordlige del af landet, bør såningen være afsluttet. Hvis man er i tvivl, så kan graddageberegneren på landbrugsinfo.dk være et hjælpeværktøj, hvor målet er min. 500 graddage inden vinteren. Herinde kan man indtaste sit postnr.

Graddage beregnes ud fra observeret vejr til dato, seks-døgns prognosen og derefter normalvejr baseret på perioden 1961-1990.

Der har været store forskelle på, hvad udbyttetabet er ved at udsætte såningen. Som gennemsnit af 5 års landsforsøg, har der været et udbyttetab på 4,6 hkg ved at udsætte såningen 2 uger fra ultimo august til primo september. Hvis der sås sent, så bør der vælges en sort som vokser kraftigt og hurtigt til, som fx hybridsorter.

Du kan finde graddageberegneren her

Kontakt for mere info

Niels-Kristian Knudsen

Planterådgiver

Efter min uddannelse til landmand, har jeg læst til agrarøkonom hos Jordbrugets Uddannelsescenter i Aarhus. Jeg har siden 2016 arbejdet som driftsleder på et kvægbrug, kun afbrudt af militærtjeneste.
I 2020 blev jeg uddannet jordbrugsteknolog med speciale i planteproduktion. Jeg har sideløbende med studiet været sagsbehandler i Landbrugsstyrelsen.

Specialer:

- Grovfoder
- Plante-IT (Mark Online og FarmTracking)
- Gødning
- Maskinøkonomi

Luk (Esc)