Råmælk skal tildeles manuelt

Råmælksmængde
6. maj 2020

God og rigelig råmælk til kalven er en forudsætning for mange ting, bl.a. god sundhed i de første leveuger, men har også indvirkning på ydelsen i 1. og 2. laktation. Og det kan desværre ikke overlades til dyrene selv at klare, men skal tildeles konsekvent inden for de første 6 timer.

Kun 40 pct. af kalvene er ordentligt immuniseret, hvis ikke man tildeler råmælk manuelt. Normalt skal kalven have en mængde, der svarer til minimum 10 pct. af dens kropsvægt (for stor race er det fire liter). Men har du set kalven patte ved mor, kan du nøjes med at tildele tre liter (stor race).

Dette opslag er en del af en lille serie om kalve, som er blevet til i Team Ungdyr, en fokusgruppe bestående af kalverådgivere fra både ØkologiRådgivning Danmark og SAGRO Kvæg.

Kontakt for mere info

Birgitte Kjemtrup Høyer

Kvægrådgiver

Jeg er uddannet agrarøkonom, og ejer en økologisk mælkeproduktion sammen med min mand. Jeg har været økologisk rådgiver siden 2012 med kvæg som fokus. Jeg kommer både i store og små besætninger, og for mig er det ikke størrelsen, men gørelsen, der er vigtig. Du skal tjene penge. Gennem god sundhed, velfærd og rettidig omhu fra både min og din side. Og selvfølgelig med økologien i førertrøjen.

Specialer:

- Kalve, herunder ko og kalv sammen
- Ydelse på baggrund af grovfoderproduktion
- Erfagrupper
- Overblik

Luk (Esc)