Mælkefeber kan forebygges til noget nær nul
23. januar 2020
Antallet af mælkefeber i de danske økologiske besætninger varierer meget. Det er meget forskelligt, hvordan folk takler det. Vi hører om fodring af goldkøer, hvor vi tænker, at de burde ligge på stribe med mælkefeber, men hvor der ingen tilfælde er, og andre steder, hvor det er præcis modsat.
Udfordringen er ret beset at ramme enten en meget lav ELLER en meget høj CAB-værdi. Den høje CAB-værdi er ikke svær at opnå, og kan fungere for køerne, hvis ydelsen ikke er til den høje side.
At opnå den lave CAB-værdi, som er ønskelig sidst i goldperioden, kan være noget af en udfordring i den økologiske besætning. Man kan dog som landmand gøre rigtig meget. Også ud over at fodre med majs. F.eks. kan I, når I nu skal lægge jeres markplan, tage en græsmark ud, som ikke bliver gødet med kalium, eller hvor frigivelsen fra jorden er lav, og bruge dette græs i goldkofodringen. Så kan I høste græs med en CAB-værdi tæt på 0, og det er tæt på at være en goldkofodring i sig selv, hvor man blot tilføjer lidt korn og soja, hvis man ønsker ekstra energi. Ønsker man en meget høj foderstyrke sidst i goldperioden, kan man ty til forsuring i Close-Up tiden.
Tag fat i din rådgiver, og få en dybdegående diskussion, både om hvad goldkofodringen kræver, og hvad marken kan levere, så der ikke skal bruges flere fordyrende led, end nødvendigt.
Kontakt for mere info
Birgitte Kjemtrup Høyer
Kvægrådgiver
Jeg er uddannet agrarøkonom, og ejer en økologisk mælkeproduktion sammen med min mand. Jeg har været økologisk rådgiver siden 2012 med kvæg som fokus. Jeg kommer både i store og små besætninger, og for mig er det ikke størrelsen, men gørelsen, der er vigtig. Du skal tjene penge. Gennem god sundhed, velfærd og rettidig omhu fra både min og din side. Og selvfølgelig med økologien i førertrøjen.
Specialer:
- Kalve, herunder ko og kalv sammen
- Ydelse på baggrund af grovfoderproduktion
- Erfagrupper
- Overblik