Flere tilfælde af trommesyge.

Ko På Mark2
9. september 2020

Trommesygen kan opstå i marker med stort kløverudbud, og ved kølige og fugtige forhold.

Græsset er kommet godt i gang igen og kløveren har bredt sig og fylder meget i afgræsningsmarkerne. Det kan give udfordringer for kreaturerne under afgræsning

Gæringsgasserne i vommen danner et skumlag, som lukker af for spiserøret, så koen ikke kan bøvse. Vommen spiler op og trykker således voldsomt på mellemgulv og lunger. I løbet af 30-45 minutter kan koen dø, og hvis hun har lagt sig ned, går det hurtigere.

Ved milde tilfælde kan bevægelse hjælpe koen. Får hun det ikke bedre, kan der med sonde indgives ½-1 liter madolie. Olien ændrer spændingsoverfladen på skummet, så det mindskes. Hjælper dette heller ikke, skal der foretages et vomstik på koens venstre flanke med spyd eller skarp kniv. Lad begge dele sidde i såret til al gassen er kommet ud. Ring herefter til dyrlægen, så koen kan blive behandlet mod infektioner.

Det hurtige optag sker oftest først på formiddagen, hvor det stadig er køligt, samtidig med at der er masser af dug på bladene. Hvis det er muligt, lad da køerne komme på en anden mark først, indtil duggen er fordampet, eller giv lidt foder på foderbordet, så toppen af appetitten er taget af før de kommer på græs. Vent evt. med at lukke køerne ud til lidt senere end normalt.

Kontakt for mere info

Hans Lund

Kvægrådgiver

Mine kolleger har givet mig tilnavnet 'græsdoktoren', fordi mine specialer ligger i feltet afgræsning og græsmarksstyring. Herunder hører også at få afgræsning og malkerobotter til at spille sammen på de økologiske kvægbedrifter, så malkesystemet ikke forhindrer, at køerne henter mest muligt godt græs i marken. Jeg rådgiver også om får og andre små drøvtyggere.

Specialer:

- Mælkeproduktion
- Små drøvtyggere
- Forlænget laktation
- AMS og afgræsning
- Får

Luk (Esc)