Få græsset i bund fra start

Mørk Græssende Ko
2. april 2020

Afgræsningen er lige op over og nogle er så småt gået i gang. Græsset har ikke vokset meget de seneste par uger, men nu ser det ud til, at nattefrosten er forbi i denne omgang. Der står dog en del græs nogle steder.

Græs, der har vokset lidt det meste af vinteren, er det vigtigt at få græsset i bund fra start. Lad gerne køerne græsse det ned til en 4–5 cm. Hvis ikke det græsses i bund fra start, vil der være stor risiko for, at der vokser i stængel tidligt, og græsset ikke vil buske sig og ikke bliver en tæt og attraktiv afgræsningsmark.
Afgræsses der i bund fra start, vil det være meget nemmere at styre afgræsningen i maj og juni. Afgræsser du i et foldsystem med mange folde, er det ekstra vigtigt, at du kommer i gang i god tid og græsser i bund. Koen græsser nemlig ikke længere ned, når hun græsser efterfølgende, end hun gjorde første gang.
Hellere komme en uge for tidligt på græs, som nogle dage for sent. Kommer dine køer for tidligt ud, kan du tildele mere i stalden. Kommer dine køer derimod for sent ud, kan græsset gro fra køerne, med deraf følgende større risiko for stængelvækst og større udfordringer med afgræsningen.

Kontakt for mere info

Hans Lund

Kvægrådgiver

Mine kolleger har givet mig tilnavnet 'græsdoktoren', fordi mine specialer ligger i feltet afgræsning og græsmarksstyring. Herunder hører også at få afgræsning og malkerobotter til at spille sammen på de økologiske kvægbedrifter, så malkesystemet ikke forhindrer, at køerne henter mest muligt godt græs i marken. Jeg rådgiver også om får og andre små drøvtyggere.

Specialer:

- Mælkeproduktion
- Små drøvtyggere
- Forlænget laktation
- AMS og afgræsning
- Får

Luk (Esc)