Begrænset brug af bredspektret antibiotika

Ko På Græs
10. januar 2020

I brancheaftalen gældende fra 1/1–2020 er der tilføjet et afsnit omkring anvendelsen af bredspektret antibiotika i kvægbedrifter. Aftalen et tiltrådt af Mejeriforeningen og Friland. Øvrige virksomheder kan også tilslutte sig aftalen.

Her er teksten som den står i aftalen:
”Bredspektrede antibiotika må kun anvendes i forbindelse med goldning, hvor der ved forudgående undersøgelse af mælkeprøve er konstateret infektion med B-streptokokker, Staph. Aureus, Strep. Uberis eller Strep. Dysgalactia. samt i forbindelse med sygdomme/lidelser, hvis der foreligger en særlig veterinærfaglig begrundelse. Begrundelse for brug af bredspektrede antibiotika skal indføres i bedriftens logbog, og medicinanvendelsen skal indberettes til kvægdatabasen. Bredspektrede antibiotika må aldrig anvendes til behandling mod yverinfektioner hos malkende køer. Ved behandlingskrævende yverinfektioner anbefales det, at smertelindring indgår som en del af behandlingen.”
Det er vurderet veterinær fagligt, at det er muligt at undvære de bredspektrede antibiotika til behandling af lakterende dyr. Ofte er der f.eks. ringe eller ingen effekt at behandling med bredspektrede antibiotika mod coli. Derfor er forebyggelse også her nøgleordet i forhold til coliinfektioner. Forebyggelse kan være hygiejne på højt niveau hele vejen igennem. Rene og tørre sengebåse, rene gangarealer og generelt gøre meget for at køerne er fri for gødningsrester. Og så skal malkeanlægget selvfølgelig være i ”topform”. Noget andet som kan have betydning i forhold til coliinfektioner er energiniveau. For lidt energi forringer modstandskraften hos køerne, og giver dermed større risiko for infektioner.

Kontakt for mere info

Hans Lund

Kvægrådgiver

Mine kolleger har givet mig tilnavnet 'græsdoktoren', fordi mine specialer ligger i feltet afgræsning og græsmarksstyring. Herunder hører også at få afgræsning og malkerobotter til at spille sammen på de økologiske kvægbedrifter, så malkesystemet ikke forhindrer, at køerne henter mest muligt godt græs i marken. Jeg rådgiver også om får og andre små drøvtyggere.

Specialer:

- Mælkeproduktion
- Små drøvtyggere
- Forlænget laktation
- AMS og afgræsning
- Får

Luk (Esc)