1. slæt – hvornår?

Ben I Mark
13. maj 2020

Tiden nærmer sig hvor der skal tages 1. slæt. Der er dog store geografiske forskelle på udviklingen af græsset.

I Syd- og Sydvestjylland har det ikke været helt så koldt, og dermed heller ikke været begrænsende for græsvæksten. Udviklingen er derfor, at det er ved at være tiden til at tage 1. slæt i den sydlige og sydvestlige del af landet. Inde i landet og længst mod nord har der de seneste uger været meget ringe vækst.

Vi har analyser af frisk kløvergræs, der viser en høj fordøjelighed, og desværre et forholdsvis lavt proteinindhold. Målet i ensilagen er en fordøjelighed på 82 og protein på 15 pct. Det kan blive svært at opnå ud fra de analyser, vi har fået retur. Fordøjeligheden kan godt komme til at passe på omkring 82, men proteinet bliver meget lavt. Anbefalingen vil derfor være, at der tages slæt på et tidspunkt, hvor fordøjeligheden vil være over den 82, for at undgå at protein bliver alt for lav.

Et lille eksempel fra det virkelige liv:

Prøve udtaget 11/5: FK org. stof 85,5 pct., protein 14,4 pct. og sukker 25,4 pct.

Benyttes slætprognosen for økologisk drift til at fremskrive udviklingen og dermed forudsige det optimale slættidspunkt for fordøjelighed, bliver det den 27/5, men så bliver protein så lav som ca. 10 pct. Så lavt protein ønsker vi ikke, og specielt ikke med de udsigter, der er til priser på indkøbt protein. Derfor bliver anbefalingen i dette tilfælde at tage slæt omkring 20/5 hvor fordøjeligheden vil være omkring 84 og protein 12 pct.

Er du i tvivl om hvornår du skal tage 1. slæt, så kontakt din kvæg- eller planterådgiver i ØkologiRådgivning Danmark.

Kontakt for mere info

Hans Lund

Kvægrådgiver

Mine kolleger har givet mig tilnavnet 'græsdoktoren', fordi mine specialer ligger i feltet afgræsning og græsmarksstyring. Herunder hører også at få afgræsning og malkerobotter til at spille sammen på de økologiske kvægbedrifter, så malkesystemet ikke forhindrer, at køerne henter mest muligt godt græs i marken. Jeg rådgiver også om får og andre små drøvtyggere.

Specialer:

- Mælkeproduktion
- Små drøvtyggere
- Forlænget laktation
- AMS og afgræsning
- Får

Luk (Esc)