Smittebeskyttelse i stalden

Smitte
19. december 2018

Smitsom sygdom i besætningen, som for eksempel salmonella, er kun til besvær for både dyr og mennesker. At beskytte sig for smitten udefra er en vigtig del af forebyggelsen.

De fleste sygdomme ”bæres” ind i besætning på en eller andet vis af dyr eller mennesker. Derfor er faste rutiner omkring rengøring, støvlevask og rent arbejdstøj en vigtig del af god smittebeskyttelse. I forhold til udefrakommende, så har vi selvfølgelig rent, desinficeret fodtøj og rent overtrækstøj med, når vi kommer på besøg. Men den bedste løsning er, at landmanden stiller overtrækstøj og støvler til rådighed. Især dyrlæge, inseminør og rådgiver kommer typisk rundt i mange kvægstalde og har derfor også den højeste risiko for at bære smitten rundt. Med lidt planlægning kan der etableres en rist eller sluse, som minder om indgangen til en svinestald, og som faktisk også findes i kvægstalde andre steder i verden. Her kan besøgende vaske hænder og sætte deres fodtøj, for at tage bedriftens eget fodtøj og evt. overtrækstøj på. Efter besøget forbliver det beskidte tøj på bedriften, og sygdom fragtes ikke fra bedrift til bedrift.
Når der stilles tøj og støvler til rådighed, skal dette selvfølgelig være rent og i nogenlunde passende størrelse – og støvler skal overholde den nødvendige sikkerhed for at kunne færdes i stalden med dem.

Kontakt for mere info

Maike Brask

Luk (Esc)