Tjek bakterieknoldene

Knolde I Hænder
11. juli 2017

Mængden af og størrelsen af bakterieknolde på bælgplanternes rødder fortæller meget om, hvor godt planten trives og arbejder. På bælgsæd kan de nemt få en diameter på 3-4 mm.

I en hestebønnemark så vi for nylig, hvordan udviklingen af bakterieknolde på rødderne svingede fra rigtig god til nul inden for få meters afstand. Sandsynligvis skyldes det, at kalksprederen ikke havde nået helt ud til kanten af marken, og at planterne derfor stod i sur jord. Det bryder de sig aldeles ikke om. På det viste foto skyldes den manglende dannelse af bakterieknolde på rødderne til højre dog sygdom.

Lupiner er mere tolerante over for et lavt reaktionstal end andre bælgplanter og ønsker ikke et Rt over 7. Dermed er det ikke sagt, at jorden skal være sur, da der kan opstå andre problemer.

Som økolog er det altid en god idé at have spaden med ud i marken med jævne mellemrum. Du kan nogle gange afsløre årsagen til mistrivsel med et enkelt spadestik, der viser om der er uomsat dybstrøelse eller planterester, dårlig rodvækst eller tegn på havreål. I nogle marker har vi fornylig set KALKMANGEL på rødderne af vårbyg – tykke, korte, lidt brunfarvede rødder.

Kontakt for mere info

Anne Eriksen

Luk (Esc)