Undgå problemer med kalvene

Kalvehoved
27. december 2016

Øgning af mælkemængde og ekstra strøelse redder kalveliv i vintermånederne.

Nu her på vej ind i julen, hvor man gerne vil være sammen med familien i stedet for at passe syge kalve, er der et par spørgsmål, man kan stille sig selv. Hvor tit tjekker du om kælvningsboksen, kalvehytten eller dybstrøelsen er strøet godt nok? Også lige før der skal strøs igen? Vintermånederne er kendt for at byde på flere døde kalve. Hvad kan der gøres for at undgå denne stigning, især på et tidspunkt, hvor man gerne vil være færdig i stalden?

Kalvene har i de kolde og våde måneder brug for mere energi til at holde varmen og også det gode immunforsvar intakt. Ud over at øge den daglige mælkemængde en halv liter, når temperaturen når under 10 grader, og endnu en halv liter, når frysepunktet nås, er strøning af underlaget utrolig vigtigt. Med det ofte ret våde vejr i en dansk vinter, bliver underlaget tit mere fugtigt end man forventer. Lav derfor den lette test: kan jeg og har jeg lyst til at lægge mig her? Og blive liggende i 10 minutter? Udover at underlaget skal være tørt, skal der være så meget løs strøelse, at kalvens ben ikke kan ses, og gerne mulighed for at den kan putte sig 20 cm. ned i det. Udover at kalven er varm og tør, giver det også en bedre hygiejne, som igen er med til at forebygge sygdomsudbrud.

Så her i forberedelser til julen, brug ti minutter på knæ hos et par af kalvene, ønsk dem glædelig jul, strø om nødvendigt, og nyd at de er lune og tørre, så du kan bruge din tid med familien.

Kontakt for mere info

Birgitte Kjemtrup Høyer

Kvægrådgiver

Jeg er uddannet agrarøkonom, og ejer en økologisk mælkeproduktion sammen med min mand. Jeg har været økologisk rådgiver siden 2012 med kvæg som fokus. Jeg kommer både i store og små besætninger, og for mig er det ikke størrelsen, men gørelsen, der er vigtig. Du skal tjene penge. Gennem god sundhed, velfærd og rettidig omhu fra både min og din side. Og selvfølgelig med økologien i førertrøjen.

Specialer:

- Kalve, herunder ko og kalv sammen
- Erfagrupper
- Overblik
- Lean

Luk (Esc)