Rødkløver som våben i kampen mod tørke

4/7-25 Vejret er hver mands herre, men som økologisk mælkeproducent er du alligevel underlagt tørken lidt mere.

Vejret er hver mands herre, men som økologisk mælkeproducent er du alligevel underlagt tørken lidt mere. Det ændrer sig måske med mere rødkløver i sædskiftet, tyder nyt forsøg på.

ØkologiRådgivning Danmark kører igen i år forløbet Eliteafgræsning, hvor økologiske mælkeproducenter arbejder målrettet med at øge græsoptaget i køerne. En tilbagevendende del af forløbet er arrangementet Grill’n’Grass, hvor deltagere får mulighed for at sparre – og bliver præsenteret for ny viden.

Der var fuldt fokus på oplægget i år på Ellinglund tirsdag aften, da Carsten Hvelplund fra VKST, Gurli Klitgaard fra DLF og Thomas Vang Jørgensen fra ØkologiRådgivning Danmark kunne fremlægge de foreløbige resultater fra et stor anlagt fællesforsøg med tørkeresistente afgrøder til afgræsning.

De tørkeperioder, vi har set i de senere år, har nemlig i høj grad udfordret den økologiske mælkeproduktion – for kløvergræsmarkerne har svært ved at levere i tørke. Især i de områder af landet, hvor vanding ikke er en mulighed.

”Vi har simpelthen været nødt til at se på alternativer, hvis vi skal kunne opretholde sommerafgræsning visse steder – og det skal vi helst, hvis vi fortsat skal levere på miljø, dyrevelfærd og gårdenes økonomi,” siger Thomas Vang Jørgensen og fortsætter:

”Derfor har vi testet en ny sort af henholdsvis lucerne og rødkløver i kombination med forskellige græsarter for at finde en mere tørkeresistent blanding end dén, de fleste landmænd i dag hælder til.

Store fordele med rødkløver

Selvom forsøget stadig kører, tegner der sig et billede, som landmændene kunne tage med hjem. Det tyder nemlig på, at især rødkløveren kan spille en vigtigere rolle i de tørkeudsatte marker i fremtiden.

”Vi kan konstatere, at køerne gerne vil græsse både rødkløver og lucerne – men rødkløveren ser indtil videre ud til at klare sig bedre og yde mere. Det skal måske forklares med, at rødkløverens rødder – i hvert fald i pløjelaget – er mere udviklet end lucernens,” forklarer Thomas Vang Jørgensen.

Han tager i samme åndedrag en masse forbehold i forhold til forsøget – men fastholder, at de foreløbige resultater giver en god indikation.

Fakta om forsøget

I foråret 2024 blev 12 forskellige kombinationer af bælgplanter, græs og urter sået på Søtoftegaard ved Sorø på foranledning af Carsten Hvelplund og VKST. I efteråret 2024 blev blandinger med rødkløver og lucerne udlagt på Ellinglund ved Silkeborg med ØkologiRådgivning Danmark.

Sorterne er udvalgt af Gurli Klitgaard fra DLF, og de er endnu ikke til rådighed i fri handel i Danmark.

Formålet med forsøget er i bund og grund at se, hvordan sorterne leverer over flere sæsoner, når de bliver græsset, som man gør det her i Danmark.

 

Kontakt Thomas for flere oplysninger

Planterådgiver, Planteavl

Thomas Vang Jørgensen