Høsten er en håndsrækning til de økologiske landbrug
22/8-25 I en tid, hvor de økologiske arealer svinder ind, har økologien længe haft brug for godt nyt – og det kommer måske med den gode høst.

I en tid, hvor de økologiske arealer svinder ind, har økologien længe haft brug for godt nyt – og det kommer måske med den gode høst.
En god høst er gode nyheder. Det er måske det mindst kontroversielle udsagn, der er udtalt af en planterådgiver nogensinde, men det er ikke desto mindre budskabet fra planterådgiver og direktør i ØkologiRådgivning Danmark, Claus Østergaard.
Den gode høst falder da også på et tørt sted for mange økologer.
”Det lader til, at vores kunder generelt får en rigtig flot høst i år, og det lader til, at høsten er kommet nemt i hus og uden de store behov for tørring,” fortæller han og fortsætter:
”Det er virkelig vigtigt, for mange økologer har været presset af de seneste magre høste, og kniven har nærmet sig struben hos nogle af vores kunder. Hele feltet står også over for en række ændringer og investeringer i de kommende år, og det arbejde kræver overskud i mere end én forstand. Derfor er der virkelig grund til at glæde sig på økologiens vegne.”
Foruden gode mængder tegner der sig også et billede af en høst i høj kvalitet.
Rygterne siger…
Det er svært at få konkrete tal på høsten, og meget af det, Claus Østergaard hører, er erfaringer og udsagn fra kunderne. Men det billede, der tegner sig, stemmer godt overens med planterådgiverens indtryk af dyrkningssæsonen.
”Det, vi kan høre og se, er, at vårsæden har givet udbytte over middel, og at vintersæden har leveret et middeludbytte. Vi hører, at rapsen har givet godt, og vi hører tal som syv tons i økovinterbyg og havrehøst på over seks tons nogle steder,” siger Claus Østergaard og fortsætter:
”Det er 20-30 procent mere havre end de andre år. Vi har også rigtig meget byg, som kan bruges til malt. Rugen har til gengæld lidt en anelse under tørken i maj.”
Mens kornhøsten har været god, venter ærter, hestebønner og lupiner stadig på sig. Her tør Claus Østergaard ikke spå om noget – men han konkluderer, at vi nok får en tidlig høst.
Gaven, der bliver ved med at give
Afkastet fra årets høst er nu ude af hænderne på landmændene og overdraget til de store markedsmekanismer. Selv hvis udefrakommende faktorer skulle presse priserne ned under det forventede, er der stadig rigtig god grund til at glæde sig over høsten, understreger Claus Østergaard.
”En god høst udnytter alle næringsstofferne, og vi minimerer udvaskningen. Når afgrøden klarer sig godt, klarer ukrudtet sig også dårligere, og du får på alle måder bedre forudsætninger for næste sæson,” siger han og uddyber:
”De fleste vil snart være helt i mål med høsten, og det giver gode muligheder for at etablere efterafgrøderne rettidigt. Du får simpelthen bedre forudsætninger for næste sæson – selvom vejret selvfølgelig stadig kan svigte. Men vi trængte altså til det her.”
Foruden en generelt god høst kan økologien også glæde sig over en lille stigning i forbrugernes efterspørgsel ovenpå et par tilsvarende magre år.