Tanker fra årtier i økologiens tjeneste

Vores kvægrådgiver Hans Lund kan 1. februar fejre sit 40-års jubilæum på posten – og det er jo altid en god anledning til at stoppe op og tænke lidt over tiden, der er gået. Og den, der kommer. Der er nemlig sket meget i et af verdens ældste erhverv siden 1980’erne, og udviklingen fortsætter nok.

Hans Lund er kvægmand til fingerspidserne, og der findes få, der er så vidende på feltet, som han er. Hans Lunds store viden om afgræsning har sendt ham langt uden for landets grænser, og han har været med til at sætte skub i en systematisk tilgang blandt vores nordiske naboer. Alligevel er det den danske økologi, der har haft et hovedfokus i hans karriere, men for såvel konventionelle landmænd som økologer er det en helt anden verden i dag, landbruget skal agere i.

”Da jeg startede, var vores redskaber som rådgivere papir, blyanter og lommeregnere. I dag er det jo helt anderledes digitaliseret og omfattende. Både vores og landmændenes virkelighed er langt mere kompliceret nu, og der er langt flere regler og krav, vi skal forholde os til,” siger Hans Lund.

Hans Lund er dog ikke en af de nostalgikere, der ønsker sig tilbage til dengang, hvor alt kunne lade sig gøre. Nogle forandringer er faktisk for det bedre, mener han:

”Eksempelvis er mange af de ting, der var godkendt i konventionelt landbrug, dengang jeg startede, forbudt i dag. Og med god grund. Det er økologiens styrke, at der ikke bliver brugt noget af den slags. Økologi er i bund og grund det samme i sin grundessens om et par årtier, og det bestemt noget meget positivt.”

Fra striktrøjer til profitøkologer – og til striktrøjer igen
Økologiens pionerer var af en særlig støbning, og mange af dem var idealister iført stort skæg og islandske sweatere. Nogle var tilhængere af Rudolf Steiner og antroposofien, nogle var biodynamikere, og andre var bare tiltrukket af den faglige udfordring. I dag er ovennævnte typer suppleret af landmænd, der mere ligner de andre landmænd – hvad angår udseende og udsyn. Der er kommet flere pragmatikere, siger Hans Lund.

”Mange af dem har også omlagt af økonomiske hensyn. Men det er faktisk lidt sjovt at se, at så få af dem vender retur til det konventionelle, selvom regnestykket måske er et helt andet i dag. De bliver mere og mere overbeviste økologer med tiden,” siger han og uddyber:

”Jeg tror, mange er tiltalt af den faglige udfordring i økologien. Det er spændende, og der er meget på spil. Landbrug handler altid om godt håndværk, men økologerne har kun ét skud i bøssen – og det er fedt at få håndværket til at lykkes.”

Som lyn fra en skyfyldt himmel
Intet tilbageblik uden fremsyn, og Hans Lund er da også en af de personer, der har fingeren bedst placeret på pulsen i det økologiske landbrug – i hvert fald når det kommer til kvæget. Spørger du ham, skal fremtidens usikkerheder ikke findes i forbrugernes efterspørgsel, for den kommer kun til at gå én – opadgående – vej fremover, spår han.

Økologisk kvægbrug står dog over for nogle gigantiske udfordringer i fremtiden – men de er af strukturel karakter, og de er vanskelige at løse.

”Mange landmænd er ved at nå en høj alder, og flere af mine kunder sælger køerne fra i mangel på kræfter. Der er også en del af dem, der ønsker at sælge landbrugene, men det er svært at finde købere og arvtagere. Af flere årsager,” siger han og peger på en række problemer.

Dels har mange af de tidlige økologer selv bygget stalde, og de overholder ikke de nye 2034-krav. Landbrugene har i forvejen ikke en størrelse, som kan bære større investeringer, og overdragelse kan have meget vanskelige kår.

Hele landbruget er naturligvis gammelt, men det er altså sværere at lave de her meget store og økonomisk velfunderede bedrifter i økologien.

Det får dog ikke Hans Lund til at tvivle på økologiens fremtid, selvom han håber, at der snart kommer en god løsning på de strukturelle udfordringer.

”Det er jo ikke naturgivne udfordringer, som vi naturligvis også har, og politikere, landmænd og ikke mindst forbrugerne ønsker et økologisk dansk landbrug i fremtiden. Jeg er sikker på, at økologiens fremtid er lys,” slutter han.

Hans Lund Og Ko Foran SAGRO
Luk (Esc)