Årets økologiske eliteafgræsser er fundet

ØkologiRådgivning Danmark afholdte tirsdag og onsdag to arrangementer, hvor vinderne af årets eliteafgræssere blev afsløret.

Slår man ordet elite op i den danske ordbog lyder definitionen således: Gruppe mennesker, som hører til de bedste eller mest privilegerede inden for et bestemt område, fx i kraft af deres evner, magt eller rigdom. Vinderne af årets eliteafgræsningspriser, har da også gjort en stor indsats, og må siges at være blandt de absolut bedste indenfor deres områder. Men det vender vi tilbage til.

Tirsdagens arrangement blev afholdt på Haugaard, der ligger I Gabøl nær Vojens. Bedriften er et moderne landbrug med 630 økologiske køer, hvor der malkes i en 60 pladsers karrusel to gange dagligt.


Store lokale forskelle
Efter en rundvisning i stalden på Haugaard samt inspektion af en nyanlagt drivvej, bevægede forsamlingen sig mod værkstedet, hvor der blev delt opdagelser og erfaringer med sæsonens afgræsning.

- Vi har set store lokale udsving i kvaliteten denne sæson. For nogen har det været besværligt at opretholde en god græskvalitet, mens andre har haft held og dygtighed til at holde græsset appetitligt for køerne, fortalte Solveig Horst Pedersen, der er kvæg- og strategirådgiver hos ØkologiRådgivning Danmark.

En deltager i Elitegræsning spurgte ind til, om det virkelig kunne betale sig at vande græsmarkerne, med de energipriser vi alle har og er ramt af i øjeblikket, og her var svaret fra Claus Østergaard, der er plantechef og planterådgiver hos ØkologiRådgivning Danmark klart.

- Hvis man ønsker, at marken skal levere græs og kløver i en god kvalitet i de næste 2-5 år, så skal energipriserne noget højere op, før det ikke længere kan betale sig at vande afgræsningsmarkerne, sagde han.

Inden vinderne kunne afsløres, var chefkonsulent Nicolaj Ingemann fra SEGES Innovation på med et oplæg omkring økokøer og klima. Et oplæg som tilhørerne efterfølgende var enige om godt kunne have været dobbelt så langt.

Vinderne er…

Og nu tilbage til Årets Eliteafgræsser 2022. Vinderen af hovedkategorien blev… Per Vestergaard, der vandt for ”højeste udbytte i afgræsningsmarken”. Afgræsningsmarkerne har givet 8.067 foderenheder per hektar, på de 0,25 hektar afgræsningsareal pr. ko, der var til rådighed. Køerne har i gennemsnit hentet 872 kg. tørstof fra afgræsning og leverede en årsydelse på 9.825 kg. EKM.

I kategorien ”højeste græsoptag” var det Hans Christian Christiansen fra Kolding, der løb med den eftertragtede t-shirt. De Koldingensiske køer hentede hele 2.143 kg. tørstof fra frisk græs på de 0,53 hektar der var til rådighed pr. ko. Køerne leverede 8.880 kg. EKM pr. ko.

Traditionen tro præmieres også de fire bedrifter, der har klaret sig særligt godt indenfor de fire underkategorier bedrifter med AMS, jersey, bedrifter med flere end 300 køer og bedrifter med færre end 300 køer. I vurderingen af hvem der klarer sig bedst vægtes følgende fire parametre ligeligt; udbytte i afgræsningsmarker, græsoptagelse pr ko, ydelse i forhold til forventet i græssæsonen og restbeløb pr ko/dag.

For bedrifter med AMS klarede Henrik Jensen sig bedst. Her hentede køerne 1.075 kg. tørstof i friskt græs ud fra 0,43 hektar græs per ko. Årsydelsen er på 10.850 kg. EKM per ko og opnået et restbeløb på 98,32 kroner per ko per dag.

For bedrifter med jersey klarede Per Vestergaard sig bedst. Her hentede køerne 872 kg. tørstof i friskt græs ud fra 0,25 hektar græs per ko. Årsydelsen er på 9.825 kg. EKM per ko og der er opnået et restbeløb på 97,7 kroner per ko per dag.

For bedrifter med flere end 300 køer klarede Brian Fruergaard-Roed sig bedst. Her hentede køerne 1.315 kg tørstof i friskt græs ud fra 0,28 hektar græs per ko. Årsydelsen er på 11.400 kg. EKM per ko og der er opnået et restbeløb på 105,64 kroner per ko per dag.

For bedrifter med færre end 300 køer klarede Esben Møller Xu sig bedst. Her hentede køerne 1.727 kg. tørstof i friskt græs ud fra 0,42 hektar græs per ko. Årsydelsen er på 7.950 kg. EKM per ko og der er opnået et restbeløb på 87,82 kroner per ko per dag.

Luk (Esc)