Vurder dine slætgræsmarker nu
18. september 2024
Det er lettere at vurdere kløvergræsmarker nu, før der tages sidste slæt, end at vente til foråret.
Når næste års markplan skal på plads, er det vigtigt at have et godt grundlag for beslutningen om hvilke kløvergræsmarker, der skal blive liggende i 2025. Det der skal vurderes nu er markens tæthed og kløverindhold, samt om kløveren er jævn fordelt i marken. Andelen og fordelingen af kløver er vigtig viden, når gyllen skal fordeles, og kløverbestanden kan være svær at afgøre, før vi er et stykke henne på foråret.
Har du styr på hvad de enkelte græsmarker har ydet i 2024, så er det også en stor hjælp til at træffe beslutninger ud fra.
Det er naturligvis stadig aktuel at se på markerne i foråret, om der er visne områder og arealer, der har stået under vand, som er gået ud.
Vær obs. på kalium til overvintring.
2024 har været et græsår, og de fleste slætgræsmarker har ydet rigtig godt. Det betyder også, at der er blevet fjernet meget kalium fra marken. Som tommelfingerregel fjernes der 25 kg kalium med 1.000 FEN kløvergræs. Og 25 kg K svarer til 1 enhed i Kt (kaliumtal)
Når græsmarken går til vinter, er det OK at Kt er nede omkring 3-4. Kalium virker som frostvæske i kløvergræsset og det sikrer en bedre overvintring.
Så det er værd lige at lave et regnestykke, hvor der ses på, hvad der er tilført af kalium i gødning og bortført i det høstede, sammenholdt med Kt da vækstsæsonen startede. Er jorden stor set tømt for kalium, så kan det være aktuel at tilføre noget til de marker, der skal yde igen i 2025.
Er der eksempelvis høstet 8.500 FEN/ha, så er der med græsset fjernet omkring 215 kg kalium. Og har marken fået 50 tons kvæggylle, er der tilført 125-150 kg K/ha. Det vil sige at man må regne med at Kt i marken er faldet omkring 3 enheder.
Kontakt for mere info
Lisbeth K. Knudsen
Planterådgiver
Jeg har arbejdet som rådgiver inden for økologisk planteavl i over 12 år. Forinden har jeg været landbrugslærer i 14 år. Jeg brænder for økologien og for at formidle viden. Jeg forsøger altid at give en aktuel, brugbar rådgivning, og lægger mig i selen for at følge op på tingene, så kunderne altid får et svar. Jeg ser en stor værdi i erfaringsudveksling økologer imellem, og ønsker at medvirke til at udbygge netværket mellem dem.
Specialer:
- Naturtjek
- Grovfoder og salgsafgrøder
- Omlægning og autorisation
- EU-støtteordninger og økologiregler
- Tværfaglig rådgivning