Tag jordprøver og få styr på dit kalkbehov

Jordprøver
29. november 2021

Det er dyrt både hvis reaktionstallene er for høje og hvis de er for lave.

Benyt derfor vinteren til at få taget jordprøver og gerne med GPS, så markernes præcise behov for kalk er kendt inden der bestilles. Variation i jordbundstal kan svinge meget selv indenfor korte afstande. Reaktionstallene (Rt) på billede herover svinger mellem 5,2 i det lyse områder og 6,3 i de mørke områder og det betyder, at kalkbehovet svinger mellem 0 og 7 ton/ha. I de største områder er kalkbehovet nul. Unødvendigt indkøb af 2 eller 3 ton kalk pr. ha er fortsat meget mere kostbart end at få taget jordprøver.

Kalkning på lerjord skal primært sikre en god jordstruktur, der gør jorden porøs og let at bearbejde.

En god jordstruktur giver planterne bedre mulighed for at få et stærkt og dybt rodnet og derved øges tilgængeligheden af vand og næringsstoffer. På sandjord har effekten på strukturen ikke så stor betydning, men kalken skal primært sikre en tilfredsstillende tilgængelighed af næringsstoffer for planterne. Samtidig giver jordprøver værdifulde informationer om jordens indhold af kalium, fosfor og magnesium. Især kalium mangler på mange sandjordsgårde med stor kløvergræsandel i sædskiftet.

Ring til din planterådgiver og få en snak om behovet for at få taget jordprøver.

Kontakt for mere info

Claus Østergaard

Direktør og planterådgiver

Jeg har mere end 20 års erfaring inden for økologisk planteavl. Jeg har specielt arbejdet med grovfoderproduktion, økonomi i planteavl, tværfaglig rådgivning og deltagelse i gårdråd. Jeg brænder for at udvikle de økologiske bedrifter. Vi skal have flere efterafgrøder, en bedre ressourceudnyttelse og mere selvforsyning, og vi skal producere fødevarer af høj kvalitet. Det giver bedre image og den enkelte økolog en bedre økonomi.

Specialer:

- Grovfoder
- Omlægning
- Regler
- Vanding

Luk (Esc)