Skårlæg korn nu og få en bekvem høst

Skårlæg
4. august 2020

En varm og tør periode er foran os den næste uges tid. Det giver mulighed for at fremme høsten ved at skårlægge afgrøden før tærskning. Hvis der er kraftigt ukrudt, kraftigt udlæg eller efterafgrøder i afgrøden bliver tærskningen væsentligt nemmere, hvis afgrøden er skårlagt først.

Du får en højere kapacitet på mejetærskeren og en renere høste vare i tanken, når afgrøden har været skårlagt 2-5 dage. Med den aktuelle vejrudsigt kan afgrøden også nå at tørre væsentligt, hvis den ligger fem dage eller mere på skår i det varme sommervejr.

Hvis dit korn har over 25 % vand, er der risiko for, at det ikke er helt lagertørt, når du tærsker fem dage efter skårlægning, så du skal have tørringsmulighed i baghånden evt. via en aftale med foderstoffirmaet. Er kornet under 25 % vand i dag, er der en chance for, at det kan tørre helt ned, men det kræver selvfølgelig, at der ikke kommer uforudsete regn- og tordenbyger i mellemtiden.

Læs mere om skårlægning af korn for at få en tidligere høst og stærkere efterafgrøder på nedenstående links:

Temaside hos Økologisk Landsforening

Artikel, Jysk Økologi 2015

Aktuel artikel i Mark+

Kontakt for mere info

Michael Tersbøl

Planterådgiver

Jeg har været engageret i udviklingen af økologisk planteproduktion siden 1990, som underviser, projektleder, landskonsulent, og nu som rådgiver. Det optager mig meget at forbedre planteavlernes resultater i marken gennem bedre sædskifter, efterafgrøder, gødningsforsyning, biogasgylle mv. Ligeledes er en frugtbar og levende jord vigtig for fremtidens økologi.

Specialer:

- Jordfrugtbarhed
- Gødnings- og næringsstofforsyning
- Grøntsagsproduktion
- Biogas, anlægsetablering, leverandørforening
- Klimaforbedringer i økologisk produktion

Luk (Esc)