Vi anbefaler, at landmændene handler mest mulig fra landmand til landmand især ved handel med omlægningskorn. Vi har mulighed for formidling her på hjemmesiden. På Facebook er der en gruppe der hedder: køb, salg og formidling af øko korn, halm og foder.
Usikkerheden om leverancer af soja fra Kina betyder, at hestebønner, ærter og lupin ikke er faldet så meget i pris som de andre afgrøder.
Før der sås vintersæd her i efteråret, bør markplanen for 2021 nøje overvejes. Et forslag kan være, at der skal indgå mindst muligt foderkorn til salg, af arterne nævnt i toppen og mest mulig hestebønner, ærter og lupin.
Bælgplanterne varierer meget i udbytte og derfor er de mere usikre afgrøder. Derfor skal der laves grundige overvejelser før man blot vælger bælgplanter. Der bør udtages jordprøver før dyrkning af bælgplanter for at tjekke reaktionstallet og kaliumtallet.
Hestebønner lykkedes bedst på lerjord og arealer, hvor der kan vandes. Arealerne skal være fri for rodukrudt. Er der rodukrudt i marken, skal der laves en to – treårig strategi mod rodukrudt, før der sås bælgplanter.
Ærter er i nogle områder dyrket meget i 1980-erne og i 1990-erne og derfor er der stadig rodsvampe i jorden, der betyder at dyrkning ikke er tilrådeligt.
Lupin lykkedes bedst på lettere jord, hvor der ikke er andre bælgplantealternativer. Lupin kan variere meget i udbytte.
Mange planteavlere har en målsætning om at høste for 10.000 kr i afgrødesalg som gennemsnit af afgrøderne. Ved en byg- / rugpris på 135 kr./Hkg skal der høstes 74 Hkg pr. ha.,hvilket ikke er muligt for særlig mange økologer. Det er mere sandsynligt at høste for 10.000 kr i hestebønner ved en pris på ca. 300 kr./Hkg. Altså et udbytte på ca. 33 Hkg.
Vi har været på mange førhøst-besøg og laver i den kommende tid markplaner ude i marken, hvor vi kan se og drøfte, hvilke udfordringer, der er i hver enkelt mark.