Robotroerenser vil revolutionere roedyrkning

Med nyudviklet visionsteknologi kan en robotroerenser genkende roeplanterne blandt ukrudt. Årets test har vist meget sikker genkendelse af roeplanterne.

Et lille sjællandsk firma, Frank Poulsen Engineering aps, har gennem de sidste par år udviklet software baseret på visionsteknologi, der gør det muligt for en robotrenser at genkende roer blandt ukrudt. Firmaet har gennem de sidste 10 år solgt robotrensere, ROBOVATOR, til gartnerier i Europa og USA til brug i udplantningskulturer.

Men nu er det muligt at rense inde i rækken i udsåede roer også. Visionsteknologien gør det muligt at genkende roer med ærtestore løvblade. Det gør det muligt at rense i endog meget ukrudtsfyldte afgrøder.

Ved en testdemonstration med begrænset deltagerantal den 11. juni hos Esben Møller Xu viste robovatoren med visionsteknologien at den kunne genkende roer med stor sikkerhed. På billedet fra den 11. juni er der 4 løvblade udviklet. En test den 1. juni på samme mark var genkendelse af kimplanter med ærtestore løvblade lige så succesfuldt.

ØkologiRådgivning Danmark har deltaget i et GDPR projekt omkring udviklingen af robotrenseren. Se mere om robovatoren på visionweeding.com

Vi forventer at invitere til et mere åbent – coronafrit- arrangement i september hvor robovatorrenseren igen kan demonstreres.