Tjek på fremspiring i vårsæden

Fremspiring2
17. april 2019

Betingelser for etablering af vårsæd har været næsten ideelle i 2019. Nu er det vigtigt at få styr på om fremspiringen er tilfredsstillende.

Det er afgørende for et højt udbytte, at fremspiringen er ensartet og svarer til den mængde kerner, der er sået. Tjek plantetallet i vårsæd og brug erfaringen til såningen i 2020. Det optimale plantetal i vårbyg og havre er 350 pl/m2. Det betyder, at der skal være 40-45 planter pr. meter, hvis rækkeafstanden er 12,5 cm. Plantetallet kan være lidt mindre, hvis marken er sået før 1. april. I vårhvede er det optimale plantetal 450, mens det i hestebønner er 50 pl/m2. Hvis fremspiringen er dårlig, skal man undersøge årsagen. Pløjning eller såning i for våd jord, en rotorharve, der laver et hårdt lag i 10 cm's dybde eller andet.
Hvis afgrøden er sået for dybt eller i et for dårligt såbed, bliver fremspiringen uens og mangelfuld. Såning af vårbyg i 6-8 cm. betyder 40-60 % dårligere fremspring og et udbyttetab på mindst 15 %. Under økologiske forhold er tabet meget større, fordi ukrudtsbekæmpelsen i en uens afgrøde er meget dårligere, og det ukrudt, der overlever, har meget bedre vilkår i en åben afgrøde med få planter.

Kontakt for mere info

Claus Østergaard

Direktør og planterådgiver

Jeg har mere end 20 års erfaring inden for økologisk planteavl. Jeg har specielt arbejdet med grovfoderproduktion, økonomi i planteavl, tværfaglig rådgivning og deltagelse i gårdråd. Jeg brænder for at udvikle de økologiske bedrifter. Vi skal have flere efterafgrøder, en bedre ressourceudnyttelse og mere selvforsyning, og vi skal producere fødevarer af høj kvalitet. Det giver bedre image og den enkelte økolog en bedre økonomi.

Specialer:

- Grovfoder
- Omlægning
- Regler
- Vanding

Luk (Esc)