Sojakage er et fortrinligt foder – men...

Soyakage
14. februar 2019

Sojakager bliver i mange besætninger brugt med gode produktionsresultater til følge, men der er partier imellem, der kan give udfordringer. Sojakager leveres i noget, der nærmest er mel, andet der er i større eller mindre flager, og noget presset i piller.

Sojakager i mel er nemme at opblande i en fuldfoderration og giver som regel ikke nogen problemer med sortering af foder. Skal kagerne bruges i automater eller robotter, er det en fordel, at de er presset i piller. Det giver en mere præcis udfodring og en hurtigere foderoptagelse. Er kagerne som på billedet, bliver sortering ofte en udfordring. Køerne søger efter sojakagerne, og der opstår en meget varieret optagelse af foder blandt køerne, og med varierende konsistens i afføringen. For at undgå sortering, kan sojakager som på billedet, sættes i støb natten over. Kagerne bliver forhåbentlig opløst natten over og kan blandes homogent i fuldfoderet. De kan også forarbejdes ved valsning, så de bliver næsten som pulver.
I bør ikke acceptere en varer som på billedet uden kompensation.

Foto: Torben Knudsen

Kontakt for mere info

Hans Lund

Kvægrådgiver

Mine kolleger har givet mig tilnavnet 'græsdoktoren', fordi mine specialer ligger i feltet afgræsning og græsmarksstyring. Herunder hører også at få afgræsning og malkerobotter til at spille sammen på de økologiske kvægbedrifter, så malkesystemet ikke forhindrer, at køerne henter mest muligt godt græs i marken. Jeg rådgiver også om får og andre små drøvtyggere.

Specialer:

- Mælkeproduktion
- Små drøvtyggere
- Forlænget laktation
- AMS og afgræsning
- Får

Luk (Esc)