Hvor meget kan du miste på et højt celletal?

Skema Celletal
21. februar 2019

Vi ved alle sammen, at celletal er nødt til at være i fokus, først og fremmest for dyrenes sundhed og velfærd. Men det er ikke alle, der er klar over, hvor stor en økonomisk effekt celletallet også kan have.

Flere videnskabelige publikationer har fundet at øget celletal giver faldende mælkeydelse. Det vil sige, at hvis der er et højt celletal i besætningen, opnår de køer med højt celletal (over 200.000) ikke deres potentiale for mælkeydelse. Der er altså ikke kun bedre mælkekvalitet at hente, men også flere kg. mælk, ved at have fokus på at nedsætte celletallet.
Jeg har lavet et regnestykke på, hvor meget ekstra indtægt man kan forvente, hvis man har en besætning på 300 køer, der leverer 10.000 kg. mælk pr. ko, med en fedtprocent på 4,20 % og en proteinprocent på 3,40 %. Besætningen er sat til at have et celletal på 350.000. Hvis celletallet falder bare 50.000 ned til 300.000, kan der tjenes 760 kr. mere pr. ko. Hvis celletallet falder 100.000 til 250.000, kan der forventes en lille ydelsesstigning, i viste eksempel har jeg sagt 3 %, det ville give en merindtægt på 2.000 kr./ko. Hvis man så virkelig går ”all in” og får celletallet helt under 200.000, altså hvis denne besætning falder med 150.000 i celletal, og man regner med en 5 % ydelsesstigning som resultat af dette, er der 3.000 kr./ko i merindtægt. Med de 300 køer bliver det altså 900.000 kr., altså knap en million ekstra, der er at hente i mælkeindtægt.
De procentsatser til ydelsesstigning, der er brugt her er meget forsigtigt sat ud fra, hvad man har set af ydelsesfald i forsøg ved en stigning i celletal. I diverse forsøg har man set ydelsesfald ved forhøjet celletal på 4 - 18 % hos 2. laktations og ældre køer, og 3 - 9 % hos førstekalvskøer.
Men hvordan får vi så sænket det celletal? Ofte kan en mælkekvalitetsrådgiver hjælpe med at finde ud af lige præcis på hvilke punkter, der kan forbedres med hensyn til hygiejne. Det ender oftest ud med en rapport med alle punkter, der kan gøres noget ved. Det er derfor vigtigt, at du sætter dig ned, eventuelt med din rådgiver og medarbejdere og får sat dig tre mål til en start. Lav en handlingsplan på, hvordan du vil opnå disse mål, ændring af rutiner kan tage tid og hårdt arbejde, så fokus og ændring på/af celletallet er ikke noget man kommer sovende til. Det er muligt at komme under 200.000 i celletal og ligge derunder fast, men det kræver arbejde, så på med arbejdstøjet og kom i gang.

Kontakt for mere info

Louise Kock Hilligsøe

Luk (Esc)