Foråret kommer snart, kalder marken?

Mark Med Sne
24. januar 2019

Tøv lidt, vinteren kan endnu slå tilbage, tålmodighed er en dyd i situationen.

Den 1. februar må der igen køres husdyrgødning ud, men hvis du har kapacitet i gyllebeholderen, så afvent 2-4 uger, i år kan vi nok forvente godt føre i marken.
Hvis der er kvik i marken, og du kan køre på den uden at gøre skade, så er det ud med skrælplov eller vingeskærsharve og den harve, du kan trække kvikken op på overfladen med – nu og frem til rettidigt tidspunkt for såning. Når der er skiftende frost og tø og måske længevarende barfrost, kan du gøre rigtig ondt på kvikken.
Hvad med den flotte efterafgrøde, skal den nedmuldes nu? Det kommer an på:
Hvis det er græs eller en anden afgrøde med et højt C/N-forhold (træstof-rig), ja så er det en god idé at nedmulde den en måneds tid før forventet såtidspunkt, så omsætningen kan startes, og kvælstoffet er parat til, at afgrøden starter væksten.
Hvis det derimod er en af de spændende efterafgrøder med olieræddikke, hør, boghvede og bælgplanter, kan og bør nedmuldning vente til kort tid før såning.
Billedet er af en efterafgrøde, der visner ned her i januars frost og sne, den skal man ikke rode i før det er ved at være tid for såning.

Kontakt for mere info

Carsten Markussen

Planterådgiver

Økologirådgiver siden 1995. Dyrkning af græs og afgræsning er det jeg brænder for. Afgræsning skal styres af landmanden, rotationsafgræsning og holistisk afgræsning er måden at få mest muligt ud af sine kløvergræsmarker. Vi skal være bedre til at indbygge frodighed og kulstof i jorden, værktøjerne er kløvergræsmarker, planter med dybe rødder og ikke mindst efterafgrøder.

Specialer:

- Grovfoderproduktion
- Kløver/græs, etablering og blandinger
- Holistisk afgræsning og foldafgræsning
- Klimahandlingsplaner for landbrug

Luk (Esc)