Esparsette

Esparsette
12. september 2019

Planten prydede flot forsiden af Økologisk Landsforenings generalforsamlingsskrift, men den ses sjældent i danske marker.

Et fælles-europæisk projekt, hvor også danske forskere deltog, viste en række fordele ved at dyrke og fodre med esparsette. Men i Danmark ser vi ikke meget til esparsette i kløvergræsmarkerne, selvom den i snart mange år er blevet sået ud med urteblandinger. Det har vi sammen med DSV frø sat os for at forsøge finde ud af noget omkring. En ting er, at esparsette kan afskalles, og den proces vides der ikke meget om i Danmark, hvis den er uafskallet vejer den det halve af et havrekorn, så måske er udsåning sammen med kløver og græs alt for øverligt?
På billedet ses esparsette her i sensommeren, den er udsået i 2-3 cm's dybde i lige blanding med byg, 60 kg./ha. af hver og 10 kg engsvingel/timothe. Esparsetten blomstrer flot, men vi opnåede ikke nær det antal planter, vi sigtede efter.

Kontakt for mere info

Carsten Markussen

Planterådgiver

Økologirådgiver siden 1995. Dyrkning af græs og afgræsning er det jeg brænder for. Afgræsning skal styres af landmanden, rotationsafgræsning og holistisk afgræsning er måden at få mest muligt ud af sine kløvergræsmarker. Vi skal være bedre til at indbygge frodighed og kulstof i jorden, værktøjerne er kløvergræsmarker, planter med dybe rødder og ikke mindst efterafgrøder.

Specialer:

- Grovfoderproduktion
- Kløver/græs, etablering og blandinger
- Holistisk afgræsning og foldafgræsning
- Klimahandlingsplaner for landbrug

Luk (Esc)