Tjek manganmangel i vinterbyg

Især vinterbyg er udvintret pga. manganmangel. Manganmangel er sjældent synligt i efteråret. Men man kan diagnosticere det på bladanalyser og derved få afklaret, om der er behov for mangantilførsel.

I skrivende stund er pletter som følge af vandskade meget udbredt i de områder af landet, der har været plaget med rigeligt nedbør. Men netop nu i november er det tid at få tjekket vinterbyggen for manganmangel. Er vinterbyggen sået på sandet jord eller marker med tendens til manganmangel, er det nu markerne bør testes, så en skjult mangel kan afhjælpes. Manganmangel forekommer sjældnere hos de andre vintersædsarter. Men i marker med tendens til ofte mangel bør man også teste her.

Kontakt din plantekonsulent for testning af potentielle marker. Der testes på de sidst fuldt udviklede blade. Planterne skal helst være udviklet til 4 -5 bladstadiet før de testes. Diagnosticeres mangangel ved bladtest er det dokumentation nok til at foretage en manganbehandling. Dosering mm aftales med konsulenten.

På billedet ses en mangantest. Måles værdier under 90 skal en manganbehandling overvejes.