Rodsygdomme i hestebønner og ærterødder

Er alle hestebønne- og ærterødder, hvide som en porre i dine marker ? I disse dage er det vigtigt, at komme grundigt igennem ærter- og hestebønnemarkerne for at tjekke om der er rodsygdomme på planterne.

Vi skal se, om der er begyndende angreb af bl.a. ærterodråd. Er der svage angreb i ærtemarken som vist på billedet her? Skal det noteres i markbogen, så man ikke får sået ærter igen om 5 år.

 

Ærterodråd kan være altødelæggende i en ærtemark. Derfor skal det registreres, om der er begyndende angreb. Normalt anbefales det, at der skal være 5-6 frie år imellem ærter. Ved angreb skal der gå 15-20 år inden man kan overveje ærter igen. I Sverige kan man få lavet en jordtest efteråret før man ønsker at så ærter.

Ved grundige registreringer kan man spare udtagning af jordprøver og omkostninger på 1600 kr til bestemmelse af svampene Aphanomyces euteiches og Phytophthora pisi, plus porto.

Dyrkning af ærter uden, at kende forhistorien 20-30 år tilbage i tiden, er, at spille hasard, da det kan betyde nul i udbytte.

Vi ser hvert år angreb af ærterodråd, især i områder, hvor der blev dyrket mange ærter i perioden fra 1980 – 2000.

 

Billede fra Seges kraftigt angreb.