Har du fået dine Ungdyr på græs?

Nu har en del af jer økologiske mælkeproducenter fået jeres malkende køer på græs, men husk ungdyrene!

Der er godt gang i græsset derude og det har der været et stykke tid nu, så det er bare med at få dyrene ud, både ungdyr og de malkende køer. Jeres ungdyr er de kommende malkekøer, og de gode afgræsningsvaner starter allerede fra de er kalve. Jo flere af de helt unge kalve i får lært at afgræsse denne sæson jo nemmere er det næste sæson når de er et år ældre. Det er jo altså en del nemmere at lære en 6 mdr. kalv om hegnet end en 1,5 årig kvie. Foldskifte er også vigtigt hos kvierne og kalvene, for at mindske smittetrykket. Udbyttet i græsmarken falder henover sommeren, derfor er det også vigtigt at dyrene får flere hektar til rådighed henover sommeren. Ligeledes bliver dyrene et halvt år ældre og større henover sæsonen hvilket også kræver større areal. I skemaet her kan i se en anbefaling på hvor mange kvier der maks kan være pr. hektar efter alder/vægt. Skemaerne er lavet med de forudsætninger at græsmarken har et udbytte på 5.500 – 6000 FE/HA. Er der tale om vedvarende græs skal antallet af kvier halveres. De yngste kalve på 4 – 6 mdr. skal tildeles supplerings foder, f.eks. lidt af ko blandingen de første 45 – 60 dage for at undgå tilvæksttab og sygdoms problemer og så de får en nænsom overgang til afgræsningen.