Vinterens grovfoder

Grovfoder
22. oktober 2018

Lav en strategi for dit vinterfoder, så både køer, lager og økonomi går op i en højere enhed.

Årets grovfoderanalyser tikker lige så stille ind. På nuværende tidspunkt har vi i ØkologiRådgivning Danmark modtaget 39 analyser på majs. Og man må sige, at langt de fleste af disse er yderst positive, da den gennemsnitlige ensilage ligger på 1,14 kg. TS til én FEN. Med et stivelsesindhold 31,8 % og et generelt energi indhold på 6,49 MJ pr. kg. TS er det lige ved, at man har kraftfoder i sin stak. Lige ved.
Der er ingen grund til at tærske langhalm på hvorvidt der er grovfoder nok til udbinding eller ej. Der er det, der er. Og det ligger i de stakke, hvor det nu en gang er blevet lagt. Måske er der flere stakke end sædvanligt, da der er blevet købt grovfoder ind. Alligevel synes jeg, at man i dette efterår især, skal lægge sig en foderstrategi for vinteren, hvis man ikke allerede har det. Hvilke stakke skal der tages hul på hvornår? Både i forhold til, at nogle stakke holder længere end andre, men også i forhold til de priser, man har på sit tilskudsfoder, og de mængder tilskudsfoder, man har på kontrakt. Har man f.eks. fået noget korn på hånden, som skal være aftaget inden nytår? Holder den fantastiske majs, man har fået ind kun til udbinding, kun til jul? Hvem skal have de trælse pinde, man fik lagt i baller midt på sommeren? Skal de være strukturfoder hos de malkende, der måske ellers får for hurtig passagehastighed, eller skal de som sædvanlig gå til kvierne?
Mest af alt skal en foderstrategi sikre, at køerne får de rette mængder næringsstoffer med det rigtige energiniveau hele vinteren igennem, uden at man skal vende foret ud af pungen for at få det til at lykkedes. Når der er begrænsede mængder til rådighed, gælder det om at få det hele prioriteret, hvor det gør mest gavn, så ens lager går op i en højere enhed. Find ud af, hvor meget du må bruge pr. uge, sæt en pæl i marken, eller en streg på siloen, så du aldrig bruger mere end planlagt. Denne fantastiske majs skal der holdes hus med. For vi kommer nok ikke udenom, at der bliver lidt flere fodringsskift i denne vinter, end vi plejer, så overblikket er det vigtigste at få styr på nu, mens der stadig er stakke og mængder at prioritere.

Kontakt for mere info

Birgitte Kjemtrup Høyer

Kvægrådgiver

Jeg er uddannet agrarøkonom, og ejer en økologisk mælkeproduktion sammen med min mand. Jeg har været økologisk rådgiver siden 2012 med kvæg som fokus. Jeg kommer både i store og små besætninger, og for mig er det ikke størrelsen, men gørelsen, der er vigtig. Du skal tjene penge. Gennem god sundhed, velfærd og rettidig omhu fra både min og din side. Og selvfølgelig med økologien i førertrøjen.

Specialer:

- Kalve, herunder ko og kalv sammen
- Erfagrupper
- Overblik
- Lean

Luk (Esc)