Vekselhvede, måske et forsøg værd?

25. oktober 2018

Der er udsædvanligt gode muligheder for at lave et godt såbed her i oktober. Fortsætter det tørre vejr kan det overvejes, at så vårhvede her sidst på efteråret. Konventionelle landsforsøg i 2017 gav et klart merudbytte (25-30 %) ved såning i oktober eller november i stedet for det normalt anbefalede såtidspunkt i marts-april.

Såtidsforsøg i konventionelt vårhvede ved Holeby på Lolland den 11. juli 2017. De grønne parceller i midten af billedet er sået i foråret, og de lysere og tidligere modnende parceller i for- og baggrunden er sået i oktober – november 2016.

Vårhvede, der sås sent efterår, spirer inden væksten sættes i stå af kulde og korte dage. I denne tidlige fase er planten ret hårdfør i forhold til frost og vind. Men væksten går i gang igen tidligere end ved såning i foråret.

Forudsætningen for såning i det sene efterår er, at der kan laves et særdeles godt såbed, og derfor er vekselhvede kun aktuelt på lune lokaliteter og veldrænet jord.

Fordele ved efterårssåning:

  • Ukrudts fremspiring i afgrøder sået sent efterår vil være minimalt.
  • Der vil ikke forekomme aggressive vårsædsrelateret ukrudt arter som f.eks amsinkia, gul okseøje, agersennep og hankro.
  • Kraftigere planter.
  • Tidligere høst.
  • Højere udbyttepotentiale.

Ulemper/risici ved efterårssåning:

  • Udsæd er mere udsat for angreb af svampe med manglende spiring eller svage spirer til følge.
  • Udvintring ved opfrysning.

Kontakt for mere info

Christian Thormann Nielsen

Planterådgiver

Planterådgiver med mere end 30 års erfaring. Jeg har specialiseret mig inden for dyrkning og bevaring af kløvergræsmarker. Jeg lægger vægt på artsrigdommen i marken som omdrejningspunkt for en sund græsmark. Jeg har fokus på en sund bundlinje på bedriften, og arbejder gerne tværfagligt for at opnå det bedste resultat hos dig.

Specialer:

- Grovfoder og salgsafgrøder
- Produktionsøkonomi
- Jordfrugtbarhed
- Vanding

Poul Christensen

Planterådgiver

Den bedste rådgivning bliver givet i marken. Afgrøder og efterafgrøder skal være velvalgte i forhold til dyrkningsforholdene i hver enkelt mark. Jeg er drevet af at forbedre resultaterne i økologisk landbrug, og jeg er meget optaget af, at landmanden skal producere de afgrøder, der er efterspørgsel på. Derfor er jeg ofte i kontakt med de grovvarefirmaer, der køber afgrøder af planteavlere.

Specialer:

- Frøproduktion og raps
- Gødning
- Grovfoder
- Produktionsøkonomi mark
- Rådgivning i marken

Luk (Esc)